Hlavní obsah

Obama: S úlevami při těžbě je konec

Právo, CNN, roš
Washington

Tvrdší kritéria a větší náročnost vládních úřadů při povolování pobřežní těžby ropy zdůraznil prezident Barack Obama po poradě se svými ministry a vyslovil nespokojenost nad tím, že zúčastněné firmy od havárie 20 dubna dosud nezastavily únik ropy v Mexickém zálivu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Shovívavé vztahy mezi ropnými společnostmi a vládními úřady nebudu tolerovat,“ prohlásil Obama a nastínil přísnější kritéria pro preventivní opatření. Vystoupením odrazil i kritiku republikánské opozice, že krizi v zálivu podcenil a reagoval na ni příliš pozdě.

O deset miliónů dolarů požádal Obama Kongres ke krytí právních kroků vlády proti společnosti British Petroleum (BP), jež nese odpovědnost za únik ropy v Mexickém zálivu.

Unik prý horší, než se uvádí

Podle texaské televize KWTX se mezitím BP pokoušela v hloubce 1 500 metrů roboticky nasadit do asi půl metru širokého potrubí poškozeného vrtu rouru o průměru jen 15 cm, jež by údajně mělo umožnit čerpat většinu unikající suroviny do tankerů na hladině.

Na víkend je plánován druhý pokus překrýt vrt ocelovým zvonem - v tomto případě menším a vyhřívaným horkou vodou, aby se v něm netvořily zmrzlé krystaly metanhydrátu.

Vědci na základě video záběrů ropy řinoucí se z ústí vrtu podle agentury AFP odhadli, že moře znečišťuje možná až desetkrát víc suroviny, než je dosud uváděných minimálních 715 tun denně, jak odhaduje americká pobřežní stráž.

To však BP zpochybňuje: „Vždy jsme říkali, že tato čísla jsou jen odhady, protože nemáme jak změřil skutečné množství,“ řekl mluvčí BP. Firma přitom sama odhadla, že v nejhorším případě by vrt denně chrlil něco přes deset tisíc tun ropy, tedy o tři tisíce tun víc, než kolik tvrdí vědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám