Hlavní obsah

Libye byla zvolena do Rady OSN pro lidská práva

New York

Libye, v jejímž čele stojí autoritářský vůdce Muammar Kaddáfí, byla ve čtvrtek zvolena do Rady OSN pro lidská práva (HRC). Ještě před hlasováním proti jejímu zvolení protestovali zástupci nevládních organizací na ochranu lidských práv z celého světa, uvedla agentura AFP.

Foto: Mike Segar, Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Valné shromáždění OSN rozhodovalo o 14 nových členech sedmačtyřicetičlenné HRC. Libye sice dostala zdaleka nejméně hlasů ze všech kandidátů, když se pro ni vyslovilo 155 zemí, i tak ale bezpečně překročila nutnou nadpoloviční většinu 97 hlasů.

Těsně před hlasováním se na Valné shromáždění obrátili zástupci 37 organizací na ochranu lidských práv, kteří kandidaturu Libye odmítali. Podle aktivistů se výběrem podobných států snižuje důvěryhodnost HRC.

Ochránci lidských práv také kritizovali skutečnost, že se o 14 volných míst v HRC ucházelo 14 kandidátů, kteří přesně odpovídali vyžadovanému regionálnímu rozdělení. Tím se zajistilo, že jejich zvolení bude bezproblémové.

Dalšími nově zvolenými členy rady jsou Angola, Mauritánie, Uganda, Maledivy, Malajsie, Thajsko, Katar, Moldavsko, Ekvádor, Guatemala, Polsko, Španělsko a Švýcarsko.

Rada OSN pro lidská práva (HRC)

Vznikla v roce 2006, kdy nahradila Komisi OSN pro lidská práva, která byla často kritizována za neschopnost prosazovat lidská práva všude stejnou měrou. Kritika se ale snesla i na nový orgán, naposledy označila jeho postoj vůči Izraeli za nepřiměřeně tvrdý.

Sídlem HRC je Ženeva.

O členství v HRC usiloval i Írán, svoji kandidaturu však minulý měsíc stáhl výměnou za křeslo v komisi OSN pro práva žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám