Hlavní obsah

Obama chce vyvážit pravicovou orientaci nejvyššího soudu další ženou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Barack Obama jako novou členku amerického nejvyššího soudu v pondělí navrhl Elenu Kaganovou, která dosud působí jako právní zástupkyně vlády u tohoto soudu. Má nahradit soudce Johna Paula Stevense, který oznámil odchod do důchodu. Její nominaci musí schválit Senát.

Foto: Jim Young, Reuters

Obama oznamuje nominaci Kaganové do nejvyššího soudu.

Článek

Nominace na člena nejvyššího soudu je důležitá, protože soud rozhoduje o ústavnosti zákonů. Posuzuje se zejména poměr liberálních a konzervativních soudců. Padesátiletá Kaganová je považována za pragmatičku, ale nemá soudcovskou zkušenost.

Pokud by ji schválil Senát, bylo by to poprvé, co by v devítičlenném nejvyšším soudu nezasedl žádný protestant. Kaganová je Židovka. Byla by třetí ženou ve sboru. Šanci měla už loni, kdy ale Obama nakonec nominoval Soniu Sotomayorovou, která se pak v srpnu stala prvním hispánským zástupcem u soudu.

Na demokraty Kaganová udělala dobrý dojem. Obama ji vybral, protože hledal někoho s přesvědčovacími schopnostmi, kdo by dokázal čelit současnému šéfovi soudu Johnu Robertsovi. Ten prý podle prezidenta strhává nejvyšší soud příliš doprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám