Hlavní obsah

Pentagon chce omezit byrokratické procedury

Novinky, rei
Washington

Americký ministr obrany Robert Gates nařídil rozsáhlé snížení výdajů na administrativu. Ministr uvedl, že 40 procent z rozpočtu jeho resortu jde na byrokratickou mašinérii a on chce v příštím roce ušetřit přes 10 miliard dolarů (více než 200 miliard korun) na bojové operace.

Foto: Hyungwon Kang, Reuters

Ministr obrany USA Robert Gates

Článek

Gates současné utrácení přirovnal k úniku ropy z vrtu v Mexickém zálivu, který se musí zastavit. Za všechny uvedl jeden příklad, a to žádost psovodů v Afghánistánu, kterou muselo schválit pět oddělení Pentagonu.

Současný rozpočet ministerstva obrany na bojové operace vyjma nákladů na boje v Iráku a Afghánistánu činí 535 miliard dolarů a Gates chce pro příští rok 549 miliard. Ministr při nedělním vystoupení v Kansasu řekl, že resort obrany se proto musí důkladně podívat na to, jak je zorganizován a vůbec na „každou stránku svého fungování“, aby zjistil, kde ušetřit.

Poznamenal, že Pentagon už s šetřením začal loni, když omezil několik zbrojních programů, aby dlouhodobě ušetřil 330 miliard dolarů (přes 6,6 biliónu korun). K tomu teď Gates plánuje každoročně snížit výdaje o dvě až tři procenta, tedy mezi 10 a 15 miliardami (až 304 miliard korun).

Ušetřené prostředky podle něj umožní Pentagonu udržovat si současné množství sil a modernizovat programy.

Reklama

Výběr článků

Načítám