Hlavní obsah

Za neúspěšným atentátem v New Yorku stál pákistánský Tálibán, řekl Holder

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder v neděli uvedl, že USA mají důkazy, že za neúspěšným pokusem o pumový atentát na newyorském náměstí Times Square z minulé soboty stála pákistánská odnož hnutí Tálibán. V pondělí byl zadržen atentátník Faisal Sahzad, který právě odlétal do Dubaje.

Foto: Cary Horowitz, Reuters

Evakuované náměstí Times Square v New Yorku

Článek

„Nyní jsme objevili další důkazy, které ukazují, že pákistánský Tálibán stál za útokem,.“ řekl Holder televizi ABC. „Víme, že jej pomáhal uskutečnit a že velmi pravděpodobně jej také pomáhali financovat a že Shahzad pracoval podle jejich nařízení."

K neúspěšnému útoku se hnutí Tahrík Tálibán takřka okamžitě přihlásilo. [celá zpráva] Američtí představitelé však původně tvrdili, že za ním nestojí. Řekl to i newyorský starosta Michael Bloomberg. [celá zpráva]

Mohutnou amatérskou nálož se pokusil v New Yorku odpálit americký občan pákistánského původu Faisal Shahzad. Ten do USA krátce před útokem přijel z Pákistánu. Úřadům se přiznal, že ve Vazíristánu prodělal výcvik v používání výbušnin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám