Hlavní obsah

Obří kontejner v Mexickém zálivu usedl na mořské dno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans
Aktualizováno

V místě katastrofálního úniku ropy v Mexickém zálivu byl na dno moře spuštěn obří stotunový kontejner z oceli a betonu, který překryl pryštící proud ropy z havarovaného vrtu. Podle mluvčího společnosti BP Billa Salvina kontejner dosedl na dno v hloubce kolem 1500 metrů a technicky bezprecedentní operace zatím probíhá podle plánu. Potopení ropné plošiny způsobila 20. dubna exploze metanu.

Foto: Reuters

Ponořování kontejneru k jímání ropy

Článek

Následující část mimořádně složité operace bude spočívat v upevnění speciální pumpy, kterou bude přes ocelové potrubí většina unikající ropy přečerpávána do tankeru na hladině moře. Celé zařízení by mělo být plně funkční od pondělí.

Foto: Reuters

Kontejner k jímání ropy u dna moře

Kontejner by mohl pohltit až 85 procent unikající ropy. Dvanáctimetrový speciální kryt, který připomíná zvon, se ovládá pomocí šesti podvodních robotů. Velkou neznámou zatím je, jak se bude konstrukce chovat v podmínkách extrémního tlaku, v jakých ještě nikdy nebyla vyzkoušena.

Foto: Reuters

Pobřežní stráž pokračuje v zapalování ropy

Pokud by se technologie osvědčila, další podobný by byl usazen na druhé místo, odkud uniká ropa. Vedle pak bude vyvrtán druhý vrt, který ropu odčerpá. To ale bude trvat tři měsíce.

Za tragédii může výbuch metanu 

Podle zjištění těžařské společnosti BP unikla z vrtu velká bublina metanu, která explodovala. Ve vrtu prudce tryskala do vrtného zařízení, rychle se zvětšovala a pronikla několika plombami a bariérami, než vybuchla.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Norné stěny u souostroví Chandeleur

Dělníci, kteří pracovali na plovoucí ropné plošině Deepwater Horizon, která se 22. dubna potopila, popsali, co se odehrálo, když na ní o dva dny dříve po výbuchu propukl požár. Dělníci křičeli a skákali do moře ve strachu ze smrti, sdělil Mical Sandell. "Až do exploze jsme neslyšeli žádný alarm," dodal Dwayne Martinez.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ropa u pobřeží ostrova Freemason

Plošina 36 hodin hořela, než se potopila do moře.

Ochrana pobřeží

Americká pobřežní stráž pokračuje v zapalování ropy u pobřeží a současně klade další norné stěny. Snaží se uchránit pobřeží. V pátek byla uzavřena ohrožená mokřadní rezervace Benton. K pobřeží se přiblížila olejová skvrna. Problémy jsou ale i mimo pobřeží, protože se v oblasti loví krevety, krabi i ryby a u pobřeží se v koších chovají ústřice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám