Hlavní obsah

U Ground Zero plánují postavit mešitu, lidé se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V New Yorku plánují postavit mešitu jen dva bloky od místa, kde stály dvě věže Světového obchodního centra, které se zřítily po atentátech 11. září. Mešita má být součástí patnáctipodlažního komunitního centra, kde má být také kulturní středisko, bazén a tělocvična s posilovnou.

Článek

Stavbu plánují společně Americká společnost pro rozvoj muslimů a Cordóbská iniciativa. Plány zveřejnily ve středu večer. Schválení města projekt nepotřebuje, protože společnosti vlastní pozemky a neplánují žádné změny v plánu výstavby.

Ředitel Muslimské společnosti uvedl, že centrum by vedli muslimové, ale má sloužit celé společnosti. „Je čas na vybudování takovéhoto centra, protože islám je americkým náboženstvím. Potřebujeme vzít tragédií z 11. září a proměnit ji v něco pozitivního.“

Plány ale vzbuzují rozpaky u pozůstalých po atentátech a jejich přátel. „Je to správné. Ztratil jsem tam šestnáct přátel, ale 11. září byli zabiti i muslimové,“  říká Afroameričan Marvin Bethea, který pracuje jako zdravotník.

Další to ale tak nevidí. Chtějí, aby oblast připomínala oběti útoků. Bývalý detektiv Michael Valentin, který při atentátech ztratil syna, říká: „Láme mi to srdce. Chápu potřebu takové budovy, ale ne právě tam.“

Také Barry Zelman má výhrady k místu: „Spáchali to ve jménu islámu. Je to svatá země, kde zemřeli lidé, kde by zavražděn můj bratr, a to má být zastíněno právě tímto náboženstvím. To je pokrytecké, je to svatokrádež."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám