Hlavní obsah

BP neměla plán, jak řešit únik ropy, sází na zvon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans

Těžařská společnost BP neměla plán, jak řešit případný únik ropy z vrtu pod plošinou Deepwater Horizon. Po jejím potopení se u pobřeží Louisiany a Floriny rozšiřuje ropná skvrna. Oblasti tak bezprostředně hrozí nezměrná ekologická katastrofa. BP v úterý uzavřela jedno z míst, kudy ropa unikala. Ve čtvrtek na místo dopravila stotunovou nádrž, která bude unikající ropu jímat a přečerpávat do tankeru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ropná skvrna se stále šíří Mexickým zálivemVideo: Reuters

 
Článek

Plošina se po explozi z 20 dubna potopila. Z vrtu uniká nejméně 800 000 litrů ropy denně. Miniponorkám se nedařilo únik zastavit. Až ve středu se povedlo jedno ze tří míst, kudy ropa prýští, uzavřít. Ve čtvrtek začala velká operace, jejímž cílem je jímat ropu do obří ocelovobetonové nádrže či jakéhosi zvonu, která jí má jímat v hloubce 1500 metrů a bránit tomu, aby se dostala na povrch. Z kopule by se přečerpávala do tankerů. [celá zpráva]

Technika se už dříve osvědčila pří uniku ropy z porušeného potrubí, ovšem nikdy nebyla použita v takové hloubce. Potvrdil to výkonný ředitel společnosti BP pro zahraniční operace Tony Hayward.

Podle něj zabere dva dny, než se podaří nádrž instalovat na místo. „Je to jako vojenská operace a my myslíme na boj na třech frontách - na moři, v moři a na pobřeží,“ dodal Howard.

Americká pobřežní stráž pokračuje v zapalování ropy u pobřeží a současně klade další norné stěn. Dlouhodobým řešením je ale podle odborníků pouze vyhloubení nového vrtu, kterým by se podařilo ten unikající uzavřít. Vyhloubení nového vrtu však potrvá tři měsíce.  [celá zpráva]

Chybí plán, nebyl požadován

BP odmítla tvrzení, že reaguje pozdě. Faktem ale je, že těžba byla povolena bez schváleného plánu na řešení případného úniku černého zlata. To přitom bylo do roku 2008 povinné. Nově musí plán firma předložit pouze v případě hlubinné těžby za pomoci pevně ukotvené těžební plošiny. Deepwater Horizon ale byla pouze průzkumná plošina, která vyhloubila zkušební vrt, a proto nebylo nutné nouzový plán odevzdávat, uvedl podle agentury Reuters zástupce amerického ministerstva vnitra, které povolení k těžbě uděluje.

"Jestliže úřady umožnily těžit ve velké hloubce bez plánu, jak se vypořádat s případnou katastrofou, zdá se být zřejmé, že neplní úkoly, jimiž byly pověřeny," prohlásil právník Robert Wiygul.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Deepwater Horizon těžila ropu 1500 metrů pod hladinou a velká hloubka nyní komplikuje snahu zastavit únik ropy z poškozeného vrtu.

Ekolog Kieran Suckling zdůraznil, že případ potopené plošiny nebyl jediný, kdy ropná společnost nedodala před těžbou plány pro případ nouze. "Místo aby chránily veřejný zájem, úřady schválily těžební plán BP. Stejně to dělají každý rok se stovkami plánů těžby v Mexickém zálivu," řekl.

Ropná skvrna ohrožuje pobřeží USA od delty řeky Mississippi po severozápadní Floridu.

Reklama

Výběr článků

Načítám