Hlavní obsah

Na dně Atlantiku lokalizovali černé skříňky z havarovaného airbusu Air France

Novinky, ČTK, aš, Washington Post
Paříž
Aktualizováno

Dosud marně hledané černé skříňky z Airbusu A330 společnosti Air France, který se zřítil loni v květnu na trase letu z Ria do Paříže, byly lokalizovány, oznámilo ve čtvrtek francouzské ministerstvo obrany. Už ve středu sdělilo, že pátrání na mořském dně bude pokračovat až do 2. května. Na palubě stroje zahynulo 228 lidí.

Foto: Reuters

Záchranáři vytahují trosky zříceného airbusu.

Článek

"Státní tajemník pro dopravu Dominique Bussereau nás informoval, že francouzské námořnictvo černé skříňky zřejmě lokalizovalo. Tuto informaci je teď nutné ověřit a potvrdit prostřednictvím našich týmů (na pařížském letišti) v Le Bourget a na lodích," řekla mluvčí ministerstva obrany agentuře AFP a upřesnila, že skříňky byly lokalizovány s přesností plus minus pět kilometrů, což ještě neznamená, že budou nalezeny a vyzdviženy.

Úřad BEA vyšetřující nehodu v úterý uvedl, že je přesvědčen, že „ve skutečnosti je stále možnost nalézt vrak letadla". V dubnu přitom prohledávání oblasti o rozsahu 2000 kilometrů čtverečných bylo neúspěšné.

BEA ale současně oznámil, že nadále po troskách a černých skříňkách nebudou pátrat dvě lodi, ale už jen jedna. Druhá s vybavením amerického námořnictva byla potřeba pro vojenské nasazení. Nadále se používaly dvě ze tří robotických ponorek.

Pátrání pokračuje, protože letecká společnost Air France a výrobce letadel Airbus zaplatili každý 1,5 miliónu eur, aby pátrání pokračovalo do 25. Května.

Pátrání se soustředilo na prohledání hornatého dna v hloubce 4000 metrů pod hladinou. Prohledávaná zóna má desetinovou rozlohu oproti té, která se prohledávala loni, protože vědci spočítali přesněji oblast pádu na základě loni nalezených trosek a trajektorie letu.

Nalezení černých skříněk je mimořádně důležité, protože více než tisíc úlomků stroje zatím nedalo odpověď na příčinu jeho pádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám