Hlavní obsah

V pozadí newyorského atentátu skutečně stál Tálibán, tvrdí USA

– New York • Aktualizováno

Američtí vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že za neúspěšným sobotním atentátem stál skutečně pákistánský Tálibán, který se k útoku přihlásil a atentáty na území USA hrozil. Protože nemohl zaútočit sám, alespoň Fiasala Shahzada podle listu New York Times inspiroval a vycvičil. Americká tajná služba CIA už dostal oprávnění zesílit útoky bezpilotními letadly na kmenová území Pákistánu.

Článek

Když se k útoku přihlásil Tahrík Tálibán (pákistánská odnož Tálibánu), tak jeho podíl vysocí představitelé včetně newyorského starosty Michaela Bloomberga vylučovali.[celá zpráva] Jakmile se však ukázalo, že Shahzád pochází z Pákistánu a nedávno strávil několik měsíců v kmenových územích, začali měnit názor.

Experti přitom zůstávali skeptičtí i po shlédnutí videa, na němž v dubnu vůdce pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mehsúd hrozil útokem ve Washingtonu, který ohromí každého na světě. Podle nich hnutí nemá ani zdroje a ani možnosti útočit daleko od svých základen v hornatém severozápadním Pákistánu.

Vysoký představitel Bílého domu sice opět uvedl, že zatím není žádná horká stopa, že by útok řídil pákistánský Tálibán, další ale mluví jinak. Z vyšetřování vyplývá, že Shahzad znal některé členy hnutí a ti mu pomáhali s výcvikem v používání výbušnin. Zadržený projevil ve středu ochotu s vyšetřovateli plně spolupracovat. [celá zpráva]

„Někdo ho také musel sponzorovat, a to je spojení, které hledáme,“ uvedl jeden z vyšetřovatelů. Narážel, že krátce po návratu si koupil auto, které použil při útoku a také letenku Dubaje. Právě na palubě letadla startujícího do Dubaje byl zadržen těsně předtím, než se vzneslo. „Odtud by mohla vést logická stopa zpět k pákistánskému Tálibánu,“ dodal. V den nákupu auta Shahzad telefonoval pětkrát do Pákistánu. Poslední hovor do této země uskutečnil ve středu.

CIA zesílí útoky bezpilotními letadly 

Američané již na aktivitu pákistánských tálibanců reagovali rozšířením pravomocí CIA v rámci operací na pákistánsko-afghánské hranici. Ústřední zpravodajská služba by měla nově mít právo podnikat nálety bezpilotními letadly i proti nepříliš významným islámským radikálům. S odkazem na zdroje v americké vládě to uvedla tisková agentura Reuters. Rozšíření náletů má odradit lidi, aby se podrobovali výcviku v táborech al-Káidy.

Rozvědka odhaduje, že od léta 2008 se jí podařilo pomocí bezpilotních letadel zabít asi pět set radikálů, z toho 14 vysoce postavených velitelů Tálibánu a Al-Káidy. Pákistán ovšem proti náletům bezpilotních letadel ostře protestuje. Podle Islámábádu Američané narušují jeho suverenitu a navíc si útoky vyžádaly mnoho civilních obětí.

Tálibán posílil svou prestiž

Pokud stál Tahrík Tálibán za útokem, tak se ukázalo, že hnutí je schopné zprostředkovaně útočit po celém světě. Zejména útok na půdě USA znamená pro jakoukoli z radikálních skupin upevnění jejího postavení.

Foto: Reuters

Faisal Shahzad

Specialisté ale upozorňují, že je těžké spojovat Shahzaba přímo s tímto hnutím, protože v kmenových oblastech působí více skupin s podobnou ideologií. Kromě al-Káidy a Tálibánu je zde ještě síť Hakkani. V Pásistánu také působí dvě skupiny zaměřující se především na Kašmír, a to Laškare Tajjaba a Džaíš Mohamed.

Reklama

Výběr článků

Načítám