Hlavní obsah

Za nezdařeným atentátem v New Yorku zřejmě stojí mezinárodní terorismus

– New York

Neúspěšný sobotní pokus o atentát na newyorském Times Square byl zřejmě projevem mezinárodního terorismu, i když ho nemusela nutně připravit některá z velkých organizací, jako je al-Káida, nebo Tálibán. Podle CNN totiž z vyšetřování vyplývá, že zadržený Faisal Shahzad několikrát volal do Pákistánu. V den, kdy koupil auto použité při útoku, dokonce pětkrát.

Foto: Reuters

Faisal Shahzad

Článek

Od svého nedávného návratu z Pákistánu přijal Shahzad dvanáct hovorů ze své rodné země. Pět 24. dubna, tedy v den, kdy přes Craigslist koupil automobil Nissan Pathfinder, použitý při útoku. Hovory skončily náhle tři dny před útokem. Mobilní telefon s předplaceným tarifem byl aktivován 16. dubna a ve středu 28. dubna byla karta zrušena. V sobotu Shahzad zaútočil.

"Je to jasné, že to bylo teroristické spiknutí," uvedl americký ministr spravedlnosti Eric Holder a zdůraznil, že měl způsobit "smrt a destrukci v srdci New Yorku".

Shahzad byl v Pákistánu vycvičen právě pro pumové útoky. Výcvik prodělal v táboře ve Vazíristánu na kmenových územích při hranicích s Afghánistánem, kde působí Tálibán. Do USA se vrátil 3. února. Imigračním úředníkům sdělil, že v Pákistánu navštívil své rodiče, u nichž strávil pět měsíců. Sdělil, že ženu zanechal ve své rodné zemi. Bratra má v Kanadě.

Shahzad odmítl nabídku, že nemusí vypovídat, a při vyšetřování spolupracuje. Přiznal se, že řídil nissan a pokusil se odpálit nálož, která selhala.

Vzdělaný muž s nadějnou kariérou

Faisal Shahzad ukazuje, jak se proměňuje profil teroristy. Má dobré vzdělání a zahájil úspěšnou kariéru a nikdy neprojevoval radikální názory. "Není z radikální nebo z negramotné rodiny, je ze vzdělané rodiny. Zjišťujeme, proč se radikalizoval," řekl pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik. Otec Shahzada byl vysokým důstojníkem ve vojenském letectvu.

Studovat na univerzitě v Péšaváru, studia dokončil v americkém státu Connecticut a stal se finančním analytikem. Krátce poté, co loni získal americké občanství, dal ale Shahzad v práci výpověď, přestal platit hypotéku a vyzval banku, ať jeho dům prodá. Vrátil se do Pákistánu a podle vyšetřovatelů cestoval po kmenových územích Vazíristánu.

Atentátníci z elit

Zakladatel Al-Káidy Usáma bin Ládin patřil k saúdskoarabské elitě a jeho zástupce Ajmán Zavahrí se narodil v rodině vysoce postavených egyptských lékařů a učenců. Vysokoškolsky vzdělaný byl i velitel atentátníků z 11. září 2001 Muhammad Atta.

Stejně tak i nejstarší z atentátníků, kteří útočili 7. července 2005 v londýnském metru a v autobusu Mohammad Khan byl vzdělaný a nic nenasvědčovalo tomu, co může podniknout. Pracoval ve škole v leedském Beestonu jako poradce pro děti z rodin přistěhovalců. Kolegové ho označili za trpělivého a klidného muže, kterého si děti oblíbily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám