Hlavní obsah

Zrušení víz do Kanady se Češi zřejmě dočkají až za několik let

Brusel

Víza pro Čechy cestující do Kanady budou zřejmě zrušena až potom, co Ottawa schválí a zavede novou azylovou legislativu. Ve středu to naznačil kanadský premiér Stephen Harper po summitu EU-Kanada. Žádné jasné datum, kdy by se tak mohlo stát, nezmínil.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper (vlevo) s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem.

Článek

Změny kanadské legislativy a jejich uvedení v platnost by ale mohly trvat i několik let. Hovoří se v této souvislosti o roce 2013.

Kanada jednostranně obnovila vízovou povinnost pro Čechy loni v červenci. Češi i Brusel to kritizovali. Evropská komise pohrozila, že by mohla navrhnout zavedení víz pro kanadské diplomaty. Zatím k tomu ale nepřistoupila a ani to nyní nechystá. Praze a Bruselu se nakonec podařilo vízovou problematiku prosadit i na dnešní summit.

Unijní prezident Herman Van Rompuy po něm prohlásil, že EU i Kanada se zavázaly, že budou pracovat na tom, aby byla vízová povinnost pro občany EU zrušena co možná nejrychleji. Žádný termín nicméně ani on neuvedl.

Kromě Čechů nyní víza při cestách do Kanady z 27 členských zemí EU potřebují jen Bulhaři a Rumuni, tedy dva nové státy bloku. U nich je ale situace jiná v tom, že na rozdíl od Čechů jim nikdy nebyla udělena a pak zrušena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám