Hlavní obsah

Jeden z úniků ropy v Mexickém zálivu byl zastaven, pomoci má podmořská kopule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans
Aktualizováno

Britské ropné společnosti BP se podařilo ve středu zakrýt jedno z míst úniku ropy do Mexického zálivu na místě potopené vrtné plošiny. Je to úspěch, i když ropa uniká ještě z dalších dvou. Utěsnit se podařilo místo, jímž unikalo ropy nejméně. Proto se neočekává, že by se situace výrazně zlepšila, uvedla CNN.

Článek

Ředitel BP pro zahraniční záležitosti John Curry uvedl, že se podařilo uříznout potrubí a utěsnit ho válcem.

Ropa na místě potopené vrtné plošiny Deepwater Horizon unikala na třech místech v hloubce 1500 metrů. Dosavadní pokusy utěsnit místa úniků ropy vycházely naprázdno. Zdálo se, že jediným řešením bude vyhloubit v blízkosti další vrt, který by surovinu z ložiska odčerpával.

Ve čtvrtek by ale měla být nad vrtem umístěna velká kopule, která by měla většinu unikající ropy jímat. Tento plán měla BP už minulý týden, ale jeho realizace může být komplikovaná, i když technologie již byla odzkoušena při únicích ropy z potrubí  poničených hurikánem. Nikdy však nebyla umisťována tak velká kopule v tak velké hloubce. Očekává se, že akce zabere dva dny. Montovat se má za pomoci miniponorek, uvedla BBC. [celá zpráva]

Současně se také připravuje zapálení části ropy na hladině mořské.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Denně uniká do moře asi 700 tun surové ropy.

U pobřeží Louisiany, kterou ropná skvrna ohrožuje nejvíc, se nyní podnikají kroky, jak udržet norné stěny v patřičné hloubce, aby bránily ropě v postupu a podařilo se před jejími devastujícími účinky ochránit pobřežní mokřady i místa, kde se chovají ústřice.

Reklama

Výběr článků

Načítám