Hlavní obsah

Americká policie je na stopě pachatelů pokusu o teroristický útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká policie je přesvědčena, že je na stopě pachatelů pokusu o pumový atentát na rušném Times Square v New Yorku. Ministr spravedlnosti Eric Holder odmítl spekulace, že za útokem stál pákistánský Tálibán. Současně bylo zveřejněno video z bezpečnostní kamery s údajným podezřelým.

Foto: Reuters

Policista na Times Square v New Yorku, kde byl zaparkován automobil s náloží.

Článek

Vyšetřování pokusu o bombový útok v New Yorku naznačuje, že akce zřejmě měla mezinárodní pozadí, uvedl list The Washington Post s odvoláním na zdroj z Bílého domu.

"Řekl bych, že zde byl záměr terorizovat, a řekl bych, že kdokoli to provedl, bude označen za teroristu," řekl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Americká administrativa původně byla opatrná s označením útoku za terorismus. S přibývajícími informacemi ale její prohlášení začínají být ostřejší.

Podle washingtonského deníku se ukazuje, že neúspěšný útok koordinovalo několik lidí s mezinárodními vazbami. Americké úřady se případem zabývají v rozsáhlém vyšetřování na území několika států a získávají nové stopy, uvedl The Washington Post. Policisté již například našli původního majitele zřejmě ukradeného auta použitého při pokusu o útok.

Podezřelý se svlékl před kamerou

Vůz byl v noci na neděli ponechán poblíž Times Square. Policie v něm objevila výbušné zařízení, které se později ukázalo být nefunkční. V autě byly také propanbutanové bomby a kanystry s benzinem. [celá zpráva]

Při vyšetřování případu policisté mimo jiné zkoumají záběry z bezpečnostních kamer. Policie ukázal záznam s jedním podezřelým, který je zachycen, jak si nedaleko od auta s náloží svléká košili a dává ji do batůžku. Pak se ohlíží k místu kde bylo auto s bombou zaparkováno. Záznam má však špatnou kvalitu a je pouze patrné, že jde o muže bílé pleti.

V souvislosti s případem se ve Spojených státech objevily různé domněnky. Podle jedné z nich by akce mohla souviset s výhrůžkami, které muslimové nedávno adresovali tvůrcům kresleného seriálu South Park, když se v jednom z jeho dílů objevil prorok Mohamed v kostýmu medvěda. Nastražené auto se totiž nacházelo nedaleko sídla společnosti Viacom, která seriál vyrábí. Úřady ale ústy ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanové "odmítají spekulovat o spekulacích".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám