Hlavní obsah

Únik ropy jde zastavit jen vyhloubením jiného vrtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jediný způsob, jak zastavit únik ropy v Mexickém zálivu, je vyhloubit nový vrt. Tím by se měla ropa, která z toho poničeného už několik dní uniká, začít odčerpávat. Vyhloubení vrtu ale potrvá nejméně tři měsíce.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Pokládání norné stěny jižně od Louisiany

Článek

Do zálivu nyní uniká asi 850 000 litrů ropy denně a obří skvrna na hladině má rozlohu asi 10 000 kilometrů čtverečních, tedy přibližně stejnou jako Jihočeský kraj.

Podle velitele americké pobřežní stráže Thada Allena nyní začala britská společnost BP, která vlastní unikající vrt, pumpovat na dno moře látku urychlující rozklad ropy. Dosud se tato chemikálie pouze rozprašovala na skvrnu, velitel pobřežní stráže ale tvrdí, že její využívání v hloubce snižuje množství ropy, která se dostane na hladinu. Allen ale zdůraznil, že takové řešení nemůže být dlouhodobé a je nutné vyhloubit nový vrt.

Ropný gigant BP se v pondělí přihlásil k odpovědnosti za havárii plošiny, po níž do moře v obrovském množství ropa uniká. Firma sdělila, že je jasné, že náklady spojené s likvidací skvrny uhradí.

Šéf společnosti Tony Hayward řekl, že společnost se připravuje i na nejhorší varianty, například, že by likvidace trvala dva až tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám