Hlavní obsah

Ropná skvrna bude stát 14 miliard dolarů, Obama chce náhradu po BP

Venice

Americký prezident Barack Obama varuje, že ropná katastrofa v Mexickém zálivu může způsobit potenciálně bezprecedentní ekologickou katastrofu. Sdělil to při návštěvě Louisiany, jejíž pobřeží už bylo ropou zasaženo. Ukázalo se, že z vrtu může unikat až 25 000 barelů ropy, což je pětkrát více než naznačovaly poslední odhady a 25krát více než ty původní. Škody se odhadují na 14 miliard dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Barack Obama navštívil ropou zasaženou LouisianuVideo: Reuters

 
Článek

Obama zdůraznil, že nyní je třeba se soustředit na to, aby se zabránilo dalšímu znečištění pobřeží.

„Ropa, která pořád uniká z vrtu, by mohla vážně poškodit ekonomiku a životní prostředí státu na pobřeží Mexického zálivu. Může to trvat dlouhou dobu a ohrozit živobytí tisíců Američanů, pro které je toto místo domovem," uvedl Obama při nedělní návštěvě Louisiany. Ve Venice, které je nejblíže místu úniku, varoval: „Potýkáme se s velkou a potenciálně bezprecedentní ekologickou havárií.“

Ropná skvrna je nyní 14 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Louisiany.

Foto: ti, Právo

Kliknutím na mapu ji zvětšíte

Obama současně uvedl, že odpovědná za havárii je ropná společnost BP, které vrt patří a která si pronajala vrtnou plošinu Deepwater, jež se po explozi a požáru potopila: „BP je odpovědná za únik. BP musí platit účty,“ prohlásil.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama při návštěvě Louisiany

Náklady na likvidaci škod po úniku ropy v Mexickém zálivu mohou překročit 14 miliard dolarů. Na společnost BP zřejmě připadne více než polovina.

Představitelé ropné společnosti uvedli, že se pokoušejí zabránit dalšímu úniku ropy. „Souhlasím s prezidentem, že hlavní prioritou je nyní zastavit únik,“ řekl ředitel Tony Hayward. Dodal, že se během šesti až osmi dnů podaří vrt zakrýt. Zatím se únik zastavit nepodařilo ani pomocí robotických ponorek, vrt se nedaří ucpat. Plán vyvrtat paralelní vrt, kterým by se odčerpávala ropa, by zabral týdny. [celá zpráva]

Foto: HO, Reuters

Satelitní snímek skvrny u břehů Louisiany ukazuje její obří rozměry.

Pokud by únik pokračoval, mohlo by se v moři ocitnout tolik ropy jako při havárii tankeru Exxon Valdez. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám