Hlavní obsah

Ropa u USA uniká zřejmě pětkrát rychleji, následky budou nepředstavitelné

Novinky, Jakub Kynčl
Buras
Aktualizováno

Ekologická katastrofa následující po potopení ropné plošiny firmy BP bude daleko větší, než odborníci očekávali. Zřejmě půjde o největší znečištění ropou v historii. Satelitní záběry naznačují, že z vrtu uniká pětkrát více ropy, než byl první odhad. Místo 5000 barelů tak možná uniká 25 000 barelů ropy denně (skoro 4 milióny litrů). Z hlediska následků pravděpodobně tato katastrofa předčí i hurikán Katrina.

Foto: HO, Reuters

Satelitní snímek skvrny u břehů Louisiany ukazuje její obří rozměry.

Článek

Pokud se nepříjemné podezření odborníků potvrdí, znamenalo by to, že uniklo již bezmála stejné množství ropy, co při největší podobné katastrofě v roce 1989. Tehdy tanker Exxon Valdez u Aljašky do oceánu vypustil 257 000 barelů ropy. Nyní je v oceánu možná již okolo 200 000 barelů ropy. To vše bez větší naděje, že bude únik v nejbližší době zastaven.

Již nyní není pochyb o tom, že bude mít kolaps ropné plošiny firmy BP nepředstavitelné ekonomické a ekologické následky. Americká vláda už oznámila, že jde katastrofu celonárodního významu.

Společnost BP, která potopenou vrtnou plošinu provozovala, může stát nehoda stovky miliónů dolarů, uvádí list New York Times. Zatím se jí únik nepodařilo zastavit ani pomocí robotických ponorek. V pátek má začít vrtat další vrt, který by odčerpával z ložiska ropu, aby neunikala do moře, to ale může trvat celé tři měsíce.

Produkce mořských plodů v ohrožení

S ekologickou katastrofou však velmi úzce souvisí další ekonomický problém. Z Mexického zálivu totiž pochází nejen třetina americké ropy, ale také skoro veškeré mořské plody. Více než 60 procent ústřic pochází právě ze silně zasaženého regionu okolo měst Buras a sousedícího Venice. V této oblasti znají pouze dva typy obživy - ropu nebo mořské plody.

Úřady se pokusily rybářům vyjít aspoň trochu vstříc a předčasně otevřely sezónu lovu hnědých krevet, aby umožnily rybářům udělat aspoň nějaké úlovky před připlutím skvrny. Podle rybářů je však na krevety příliš brzy a úlovky byly tak malé, že jim cesty stěží zaplatily palivo.

Tamější restauratér: Hrůza, děs a rezignace

"Při hurikánu Katrina jsem ztratil 300 pastí na kraby a nikdy jsem nedostal ani cent. A tohle bude ten samý případ. Teď to bude samá porada, ale nakonec neudělají nic a tato skvrna nás tu všechny kompletně zničí. Vinou hurikánu jsem se opozdil s výživným na děti a dlužím 10 tisíc dolarů. Tentokrát mě už zavřou," uvedl smutně jeden z rybářů.

"Hrůza, děs a rezignace. Stejně jako v jiných zasažených oblastech jsme se ještě nezotavili z hurikánu Katrinu. Není tu přívod plynu, škola a ani opravené chodníky. I tak si ale místní myslí, že olejová skvrna bude vážnější katastrofou než jakýkoliv hurikán," uvedl Byron Marinovich, majitel restaurace Black Velvet Oyster Bar and Grill ve městě Buras, která je na mořských plodech z oblasti zcela závislá.

Do oblasti poletí Obama

"Hurikán může uzavřít přístup k vašemu bankovnímu účtu na několik dní, ale ta skvrna tady má takový rozsah, že je schopná nám naše účty zcela zničit," dodal zdrceně Marinovich.

Vážnost situace si uvědomuje i americký prezident Barack Obama, který do oblasti přiletí v neděli, aby se sám přesvědčil o rozsahu škod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám