Hlavní obsah

Banka Goldman Sachs čelí trestnímu vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký bankovní dům Goldman Sachs je vyšetřován federální prokuraturou kvůli tomu, že prodával komplexní hypotéční produkty svým klientům a mátl investory, což je v rozporu s americkými zákony o regulaci finančních trhů. Šetření rozhodne, zda obviní společnost z podvodu, uvedla agentura Bloomberg. Vedení společnosti už tento týden muselo o problému vypovídat před senátní komisí amerického Kongresu.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z bank, které budou peníze vracet by měla být Goldman Sachs

Článek

Mluvčí banky k tomu pro tikovou agenturu AFP uvedl: „Vzhledem k tomu, jaká je nyní zaměřena pozornost na společnost, nejsme překvapeni zprávou o vyšetřování. Chtěli bychom plně spolupracovat a vyhovět jakýmkoliv žádostem o informace.“

Banka Goldman Sachs popírá veškerá obvinění. Ta se týkají toho, že vydělávala na komplexních investičních produktech, které byly postaveny na hypotečním investování, i když věděla, že jde o nevýhodnou investici. Právě tento typ produktů napomohl šíření finanční krize.

Banka v tom pokračovala, ačkoli si klienti stěžovali, že jsou tyto investice nevýhodné. Vedení banky v tom pokračovalo. Senátoři, jimž museli vysocí představitelé banky odpovídat deset hodin, to považovali za nemorální. [celá zpráva]

Šéf banky Lloyd Blankfein se hájil tím, že klienti měli zájem o rizikové investice.

Reklama

Výběr článků

Načítám