Hlavní obsah

Letušky trhaly sedačky, popsal Čech dění v letadle, v němž muž hrozil bombou

Právo, Martin Procházka

Mezi 235 pasažéry úterního letu společnosti Delta Air Lines z Paříže do Atlanty, který musel kvůli hrozbě bombou od bývalého pracovníka americké letecké výzvědné služby nouzově přistát na letišti v Bangoru ve státě Maine, bylo i několik Čechů.

Článek

Jeden z nich, Marek Andr, Právu popsal, co se během dramatických chvil na palubě letadla dělo.

„Když jsme se blížili k pobřeží Spojených států, začaly kolem nás pobíhat letušky. Sbíraly polštáře a deky. Utíkaly s nimi do zadní části letadla. Vůbec jsme nevěděli, co se děje. Později jsme se dozvěděli, že někdo v letadle hrozí odpálením bomby,“ řekl Právu Andr.

Letušky pak podle něho vytrhaly i několik sedaček a spolu s dekami a polštáři jimi obložily prostor kolem toalety v zadní části letounu, aby tak tlumily případný výbuch. Právě tam se muž hrozící atentátem uzamkl.

Děti odvedli dopředu

„Kapitán nám oznámil, že místo v Atlantě přistaneme v Bostonu, nakonec ale přistál v Bangoru,“ uvedl Andr. Doslechl se, že muž, který o sobě prohlašoval, že je vojenský pilot, předal letušce cedulku s oznámením, že má u sebe bombu. Stewardky podle jeho svědectví rychle přesadily děti a další cestující ze zadní části letadla do oddělení business class v přední části.

Do Airbusu 330 ihned po přistání v půl čtvrté odpoledne místního času vtrhli policisté a agenti FBI, kteří muže odvedli v poutech. „Prý měl u sebe maketu bomby, včetně drátů a mobilu,“ uvedl Andr. FBI potom několik hodin vyslýchala svědky.

Později se ukázalo, že muž, který hrozil bombou, je Američan Derek Stansberry, který až do loňského roku skutečně pracoval pro U.S. Air Force.

Cestující mohli pokračovat v cestě až ve čtvrtek ráno místního času. „Noc jsem strávil v místním hotelu a sledoval film Avatar,“ řekl Právu další z českých cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám