Hlavní obsah

Násilí v Afghánistánu za rok výrazně vzrostlo, Pentagon přesto vidí naději

– Washington • Aktualizováno

Nová zpráva Pentagonu předložená ve středu Kongresu uvádí, jak výrazný byl nárůst násilí v Afghánistánu za poslední rok. Počet násilných činů vzrostl letos ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 90 procent. Počet útoků náložemi nastraženými na silnicích vzrostl dokonce o 240 procent, uvádí CNN.

Článek

Právě exploze nastražených náloží mají na svědomí nejvíce lidských životů. Tálibán proto tuto taktiku využívá nejvíce. Zvyšující se počet těchto útoků navíc nejlépe ukazuje, že ústřední vláda nemá zemi pod kontrolou.

Z klíčových oblastí jich jen čtvrtina uznává Karzáího. Většina země zaujímá k vládě v Kábulu neutrální vztah nebo podporuje Tálibán. "Z celkem 121 okrsků uznávají Karzáího jen v 29," píše se podle BBC ve 152 stránkové zprávě.

Pentagon je přesto přesvědčen, že se objevují pozitivní trendy, které naznačují možný obrat situace. Na růstu násilí se také podílejí ofenzívy proti Tálibánu a jeho snaha se bránit. Posily vyslané do Afghánistánu omezují schopnosti povstalců operovat v tak velkém rozsahu jako dosud.

Kromě zvyšování bezpečnosti, k čemuž je také nutné posílit afghánskou policii, je podle zprávy důležité bojovat s korupcí, která oslabuje důvěru v Karzáího vládu. S korupcí se setkalo na 80 procent Afghánců. Vláda sice navrhla třináct protikorupčních opatření, ale uplatněno bylo jen jedno.

Reklama

Výběr článků

Načítám