Hlavní obsah

Ropná skvrna u Louisiany už je velká jako ČR, chtějí ji zapálit

Novinky, rei
Aktualizováno

Velikost ropné skvrny v Mexickém zálivu už je srovnatelná s rozlohou České republiky. Protože se přibližuje k pobřeží Louisiany, hrozí podle úřadů jedna z největších ekologických katastrof v dějinách USA. Spojené státy zvažují, že by skvrnu zapálily. Ropa uniká z plošiny, která se potopila minulý pátek.

Článek

Skvrna se už rozprostírá na ploše 74 100 kilometrů čtverečních, uvedla stanice BBC. To je téměř rozloha České republiky. Z plošiny v hloubce 1,5 kilometru pod hladinou přitom dál uniká 1000 barelů ropy denně.

Kontraadmirálka Mary Landryová, která řídí záchranné práce, uvedla, že by mohly trvat měsíce. Zatím se nepodařilo zastavit její únik.

Americká pobřežní stráž zvažuje zapálení skvrn, které se jí podařilo lokalizovat. Takový postup byl už dříve vyzkoušen a podle Landryové shoří 50 až 95 procent zachycené ropy. Stinnou stránkou ale je hustý černý kouř. Tento postup byl vyzkoušen na konci šedesátých let, kdy v Lamanšském průlivu ztroskotal tanker Torrey Canyon a britské letectvo jej bombardovalo, aby ropu zapálilo.

Zabránit úniku uzavřením válce v potrubí se marně pokoušely robotické miniponorky. Nyní těžařská firma British Petroleum, která měla plošinu v pronájmu, plánuje postavit obří kopuli, jež má unikající ropu jímat. Surovina by se pak nálevkou dostávala do cisteren. Počítá se též s novým vrtem, který by původnímu odlehčil.

Šíření skvrny se mezitím snaží zabránit pět desítek plavidel, které se snaží oddělit ropu od vody.

Landryová varovala, že nedojde-li k zastavení úniku, hrozí jedna z největších ekologických katastrof v amerických dějinách.

BBC upozornila, že by ropa musela unikat ještě přes osm měsíců, aby se jí do moře dostalo tolik, co při havárii tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989.

Reklama

Související články

Hořící ropná plošina hrozí převrácením

Ropná plošina Deepwater Horizon, na níž v úterý vypukl požár, se naklonila a hrozí, že se převrátí. Plošina je v Mexickém zálivu, vzdálená asi 84 kilometrů od...

Výběr článků

Načítám