Hlavní obsah

Zakladatel Playboye na poslední chvíli zachránil nápis Hollywood

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Obří nápis Hollywood na vyvýšenině nad Los Angeles bude zachráněn. Veřejné iniciativě se totiž v pondělí konečně podařilo shromáždit potřebných 12,5 miliónu dolarů (240 mil. Kč) k vykoupení pozemku od developerů, kteří tam chtěli postavit domy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Po ročním sporu už začalo přihořívat, jelikož lhůta k zaplacení končí již v pátek. V pondělí se však na scéně jako bájný rytíř objevil Hugh Hefner, zakladatel erotického časopisu Playboy, a vrhl do hry zbývajících 900 tisíc dolarů (přes 17 mil. Kč).

„Nápis je Eiffelovou věží Hollywoodu a je mi potěšením napomoci záchraně tak důležité kulturní památky,“ prohlásil Hefner. Mezi peněžními dárci nechybějí například i herec Tom Hanks a režisér Steven Spielberg.

Oznámení o úspěchu sbírky přihlížel i kalifornský guvernér a někdejší hrdina akčních filmů Arnold Schwarzenegger. „Je to hollywoodský konec, v jaký jsme doufali,“ řekl.

Nápis se skví na vyvýšenině Cahuenga Peak, součásti 56hektarového pozemku, který chicagští developeři koupili před osmi lety od pozůstalosti leteckého magnáta Howarda Hughese.

Tlak mínění byl tak silný, že ořezali cenu pozemku na polovinu, aby ho mohla přednostně koupit právě veřejná iniciativa. Ta hodlá pozemek převést na město, které jej připojí k Griffithově parku, oblíbenému místu odpočinku obyvatel Los Angeles. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám