Hlavní obsah

Bezdomovec pomohl napadené, pak vykrvácel. Jemu nepomohl nikdo

New York

Minulou neděli vykrvácel na newyorské ulici bezdomovec, který přišel na pomoc napadené ženě. Tu zachránil, sám však byl také pobodán a vykrvácel na chodníku, kde ležel půldruhé hodiny. Chodci ho míjeli, žádný mu nepomohl, jak ukázalo video, které zveřejnila newyorská policie. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Jedenatřicetiletý Guatemalec Alfredo Tale-Yax podle policie zemřel 18. dubna nad ránem. Vykrvácel na chodníku, kde ležel tváří k zemi. Nakonec někdo zavolal záchranku s tím, že muž nemá zranění, která by ho ohrožovala. Když sanitka přijela, byl už muž po smrti.

Z místa zločinu utekl nejen muž, který bezdomovce pobodal, ale i žena, kterou bezdomovec bránil a stálo ho to život.

Bezpečnostní kamera také zachytila chování chodců. Někteří odvraceli hlavu na druhou stranu, jiní se ale zastavili a muže okukovali. Jeden si ho vyfotil na mobil. Další muž zatřásl tělem, nadzvedl je, a když viděl, že Tale-Yax leží v krvi, odešel.

Anonymita velkoměsta i obvyklé násilí

Část expertů to připisuje psychologickému efektu nezúčastněného diváka. Čím více lidí je podobné události přítomno, tím méně jich chce pomoci, uvádí web WPIX.

Psycholog Michael Bradley v televizi ABC to připsal faktu, že ve společnosti klesá citlivost k násilí: „V naší kultuře milujeme násilí. Masírují nás násilím 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nyní víme, že takové množství násilí způsobuje změny v mozku, kdy lidé nerozlišují mezi reálným násilím a umělým (ve filmech a v počítačových hrách). Přizpůsobili jsme naše mozky, aby nereagovaly na násilí a bolest tak, jak by měly.“

Svou roli samozřejmě také hrála anonymita velkoměsta i fakt, že šlo o bezdomovce a Hispánce, i když je v souvislosti s případem zmiňován osud bělošky Kitty Genoveseové, která byla ubodána sériovým vrahem a nikdo ji nepřišel na pomoc ani nezavolal policii, i když křičela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám