Hlavní obsah

Ropná plošina v Mexickém zálivu se potopila, hrozí ekologická katastrofa

Ropná plošina, která v noci z úterý na středu explodovala v Mexickém zálivu u pobřeží amerického státu Louisiana, se v pátek potopila do moře a vyvolala vážné nebezpečí zamoření vody ropou. Při středeční explozi bylo nejméně 17 dělníků zraněno a 11 se pohřešuje. Naděje na jejich záchranu je podle záchranářů po potopení plošiny velmi malá.

Článek

Podle mluvčího společnosti patřila plošina mezi nejmodernější, které provozovala americká společnost Transocean. Příčiny výbuchu zatím nejsou známy. V okamžiku výbuchu bylo na těžební plošině 126 dělníků. Čtyři ze zraněných jsou ve vážném stavu.

Podle amerických expertů nyní hrozí, že z potopené platformy může do moře vytékat přes milión litrů ropy denně. Plošina rovněž obsahovala nádrže s dvěma milióny litrů dieselového paliva, ale to se podle záchranářů při explozi a následném ohni nejspíš vypařilo.

Foto: US Coast Guard, Reuters

Hořící ropná plošina v Mexickém zálivu

Hrozí ekologická katastrofa

Záchranáři se do posledních chvil snažili napumpovat do nitra ropné plošiny vodu, aby ji udrželi na hladině. Jejich úsilí bylo neúspěšné; ještě ve čtvrtek se zevnitř ozvalo několik výbuchů. Škody na životním prostředí jsou zatím minimální, ale ohrožení vody ropou je podle odborníků velké.

Pokud by se skvrna rozšířila do volného moře, byla by škoda snesitelná. Jestliže ale zamíří k pobřeží, bude to podle vedoucí záchranných prací Cynthie Sarthouové "hotová katastrofa".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexickém zálivu explodovala ropná plošinaVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Hořící ropná plošina hrozí převrácením

Ropná plošina Deepwater Horizon, na níž v úterý vypukl požár, se naklonila a hrozí, že se převrátí. Plošina je v Mexickém zálivu, vzdálená asi 84 kilometrů od...

Výběr článků

Načítám