Hlavní obsah

Americký komentátor napadl dotaci muzeu Čechů a Slováků, je to prý plýtvání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Cedar Rapids

Dotace pro české a slovenské muzeum ve městě Cedar Rapids v Iowě se stala jedním z posledních terčů komentátora americké televizní stanice Fox News Glenna Becka, který je populárním a hlasitým kritikem současné americké vlády. Kontroverzní komentátor označil 500 000 dolarů (asi 9,4 miliónu korun), jež muzeum dostalo na obnovu expozice po předloňských katastrofálních záplavách, za příklad federálního plýtvání.

Článek

"Půl miliónu dolarů na exponáty pro Národní české a slovenské muzeum a knihovnu v Cedar Rapids - a co třeba srbské, chorvatské a albánské exponáty? O ně se nestaráme?" uvedl Beck minulý pátek ve svém pořadu. Muzeum, které se právě ten den poprvé od povodní otevřelo v provizorních prostorách, označil za jeden z příkladů "neuvěřitelného plýtvání".

Šestačtyřicetiletý komentátor patří v současnosti v USA mezi hrdiny konzervativních voličů. Ve svém hodinovém pořadu, jejž stanice Fox News vysílá vpodvečer každý všední den, často kritizuje silnou vládu a prezidenta Baracka Obamu, kterého podezírá ze snah vybudovat ve Spojených státech socialismus. Loni pak vyvolal značný rozruch, když o Obamovi prohlásil, že v něm je hluboce zakořeněná nenávist k bělochům.

Kritiku sklidil i za svoje slova na adresu jediného muzea věnovaného Čechům a Slovákům ve Spojených státech. Odmítl je například demokratický kongresman z Iowy Dave Loebsack. "I když vítám jakékoliv snahy diskutovat o problému vládního plýtvání, nesouhlasím s hodnocením, že finance na opravu a renovaci Národního českého a slovenského muzea a knihovny jsou nehospodárné," uvedl Loebsack.

Kongresman zároveň Becka v úterý do muzea pozval, aby si komentátor mohl prohlédnout škody, které napáchala voda, i rekonstrukční práce. Obnovení provozu muzea pak označil za příležitost pro vznik pracovních příležitostí či nárůst turistiky.

Muzeu, jehož budova byla otevřena v roce 1995, způsobila velká voda v červnu 2008 škodu 11,75 miliónu dolarů. Povodně poničily vnitřní vybavení, včetně historické expozice a knihovny. Podařilo se ale zachránit podstatnou část sbírek a inventáře.
Mluvčí muzea Leah Wilsonová sdělila, že náklady na obnovu expozice, na něž vláda poskytla půl miliónu dolarů, se pohybují kolem 2,5 miliónu dolarů. Celkové náklady na obnovu muzea se odhadují na 25 miliónů dolarů. Česká vláda na ni již v říjnu 2008 poskytla deset miliónů korun (v tehdejším kurzu zhruba 630 000 dolarů). Muzeum by se mělo přestěhovat výše nad řeku. Zcela by se mělo otevřít v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám