Hlavní obsah

Raketoplán Discovery se vrátil ze své předposlední mise

– Mys Canaveral • Aktualizováno
Novinky,

Nezvyklou trasou se vracel raketoplán Discovery, který v úterý úspěšně přistál na floridském Mysu Canaveral v 15:08 SELČ. Přeletěl celé Spojené státy od severozápadu až na jihovýchod, takže jeho návrat mohli sledovat i Američané.

Článek

Tato trasa se přestala používat po havárii raketoplánu Columbia v roce 2003. Část trosek z něj totiž dopadla na území Texasu.

Návrat raketoplánu Discovery byl o jeden den odložen kvůli špatnému počasí, nad Floridou pršelo a vytvářela se mlha. Raketoplán měl původně přistát v pondělí a pak v úterý v 13:34 SELČ. Kvůli dešti nakázalo řídící středisko posádce v čele s velitelem Alanem Poindexterem provést ještě jeden oblet Země.

Discovery dopravil na mezinárodní stanici ISS osm tun zásob, náhradních dílů i nádrž s chladícím médiem.

Raketoplány mají uskutečnit ještě tři starty, než budou vyřazeny ze služby. Je ale možné, že k tomu dojde až příští rok, i když se původně plánovalo, že jejich lety skončí letos. Poslední let Discovery je naplánován na září.

Reklama

Související články

Raketoplán Discovery zakotvil u ISS

Americká kosmická agentura NASA uzavřela s Ruskem dohodu, že na mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dopraví šest amerických astronautů. NASA to oznámila v noci...

Výběr článků

Načítám