Hlavní obsah

USA navýší rozpočet NASA a chtějí vyvíjet novou raketu

– Mys Canaveral

Spojené státy během příštích pěti let navýší rozpočet NASA o šest miliard dolarů. Na Floridě to ve čtvrtek řekl americký prezident Barack Obama, když představoval nové úkoly této vesmírné agentury, jež nahradí zrušený projekt návratu na Měsíc.

Článek

USA tak mimo jiné začnou vyvíjet novou raketu schopnou nést těžké náklady, chystají nové průzkumné sondy na Mars či robotický průzkum sluneční soustavy. NASA také bude více spolupracovat se soukromým sektorem.

Podle Obamy před Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) nyní stojí nové úkoly než v minulosti, kdy Spojené státy soupeřily v dobývání vesmíru se Sovětským svazem. "Měřítko našich úspěchů se změnilo," podotkl americký prezident.

Vesmírná agentura se proto podle něj musí zaměřit na nové úkoly, protože na Měsíci už Spojené státy byly. Dodal, že kromě vývoje nové rakety či průzkumu Marsu se nyní NASA zaměří i na přípravu nástupce Hubbleova teleskopu, prodloužení životnosti mezinárodní vesmírné stanice ISSS), vůbec první let astronautů na Mars či vývoj nové kosmické lodi, která by je byla schopná dopravit do hlubšího vesmíru.

Obama v návrhu rozpočtu na letošní rok zrušil projekt návratu na Měsíc nazvaný Konstelace, se kterým přišel jeho předchůdce George Bush a do něhož USA investovaly již kolem pěti miliard dolarů.

Jeho rozhodnutí v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě mělo uklidnit místní zaměstnance i zákonodárce, že země nadále hodlá pokračovat v průzkumu vesmíru a místní pracovní místa tak nejsou ohrožena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám