Hlavní obsah

Obamovi si vydělali 5,5 miliónu dolarů, hlavně z příjmů za knihy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama se svou manželkou Michelle loni vydělali 5,5 miliónu dolarů (102 miliónů korun), což je výrazně více než předloňských 2,65 miliónu dolarů. Většina z jejich výdělku opět pochází z příjmů za prezidentovy knihy. Na federálních daních Obamovi zaplatí zhruba 1,8 miliónu dolarů.

Foto: Reuters

Barack Obama s manželkou Michelle

Článek

Vyplývá to z jejich společného daňového přiznání, které dnes na blogu Bílého domu zveřejnil prezidentův poradce pro etiku Norm Eisen, o němž se spekuluje jako o příštím americkém velvyslanci v Česku.

V den, kdy Američanům končí lhůta pro zaplacení daní, dodal, že Obamovi kromě federální daně zaplatili zhruba 163 000 dolarů na daních svému domovskému státu Illinois. Prezident s manželkou také věnovali 329 100 dolarů různým charitám.

Obama zároveň loni získal 1,4 miliónu dolarů spojených s Nobelovou cenou za mír, které rovněž rozdal charitám. Podle americké daňové správy (IRS) tak tyto prostředky nemusí zahrnovat do daňového přiznání, zároveň ale tyto výdaje na charitu může využít k nároku na slevu na dani.

Své daňové přiznání obsahující o poznání skromnější příjmy, než jaké vykázal první pár Spojených států, ve čtvrtek zveřejnil i viceprezident Joe Biden se svou manželkou Jill. Bidenovi si loni vydělali 333 182 dolarů. Federální vládě z toho odvedli na daních 71 147 dolarů a vládě států Delaware a Virginia pak 12 420 dolarů, respektive 1477 dolarů. Na charitu pak viceprezident s manželkou loni věnovali peníze a jiné dary v hodnotě 4820 dolarů.

Americký prezident má plat 400 000 dolarů ročně. Kromě toho má 50 000 dolarů ročně na výdaje, nezdaněných 100 000 dolarů na cesty a 19 000 dolarů na zábavu. Viceprezidentův roční příjem činí 227 300 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám