Hlavní obsah

Lavina v Kanadě zabila českého lyžaře

Novinky,
Vancouver

Lavina v horách na severozápadě Kanady v Yukonu zabila v neděli devětadvacetiletého českého lyžaře. V noci na středu o tom informoval kanadský rozhlas. Vyjádření české ambasády v Kanadě se zatím nepodařilo získat.

Foto: Zoom - Tirol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kanadská jízdní policie a Správa parků v Kanadě se stále ještě pokoušejí vyzvednout tělo lyžaře, jehož život vyhasl na okraji národního parku Kluane u hory Observation Mountain, kde Čech lyžoval s dalšími třemi zkušenými lyžaři.

"Celá tato odlehlá oblast je nepřístupná jinak než pěšky nebo vrtulníkem, zejména pak v této době,“ sdělil mluvčí Kanadské jízdní policie Don Rogers.

Lyžař zahynul už v neděli. K okolnostem tragédie uvedla kanadská jízní policie prohlášení, které cituje list Vancouver Sun: "Jeli napříč svahem ve stupňovité formaci, když se utrhla lavina. Oběť byla druhá v řadě a byla smetena spolu s třetím mužem. Zbylí dva muži byli schopni nalézt své přátele, ale oběť nebyli schopni oživit.“

Zachránili jen jednoho ze dvou zavalených. Jeho tělo nechali na místě a policii informovali o tragédii, až když se v pondělí vrátili do Haines Junction.

Rodina lyžaře, který v současné době žil v kanadském Whitehorse, už byla o jeho úmrtí informována. Jméno oběti ale nebylo zveřejněno, dokud nebude informována česká ambasáda.

Podle kanadské policie byli všichni čtyři lyžaři zkušení a měli s sebou dobré vybavení včetně vysílače signálu pro lepší hledání osob uvízlých pod lavinou. Správa národního parku nyní vyšetřuje příčiny, proč se lavina utrhla. Na místo přiletěl i expert na laviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám