Hlavní obsah

Jsme součástí řešení problému s jádrem, míní Fischer ve Washingtonu

Právo, Jiří Roškot (Washington)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Česko není součástí problému se zajištěním jaderných materiálů, ale součástí jeho řešení. Na otázku Práva to v úterý v dějišti washingtonského summitu o jaderné bezpečnosti řekl premiér Jan Fischer s tím, že ČR je připravena se podílet na všech opatřeních Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Foto: Jason Reed, Reuters

Premiér Jan Fischer se zdraví s americkým prezidentem Barackem Obamou na washingtonském summitu

Článek

„My tu nejsme proto, abychom si odváželi domácí úkoly. Nejsme součástí problému, ale případně součástí řešení, které umíme,“ řekl Fischer. „Náš veškerý jaderný materiál, ať už je to pro výzkumné účely v Řeži, nebo jaderný materiál v temelínské elektrárně, je zajištěn velmi bezpečně a myslím, že náš Úřad pro jadernou bezpečnost má situaci zcela pod kontrolou.“

V úvodu úterního zasedání prezident USA Barack Obama zdůraznil, že situace ve světě se zcela změnila a s poukazem na krádeže a pašování jaderných materiálů varoval, že pokud nebude zastaven jaderný terorismus, čeká svět katastrofa nedozírných následků.

Summit míní do závěrečného komuniké zahrnout americký návrh, aby byl všechen citlivý materiál zabezpečen do čtyř let. Počítá se zpřísněním postihu nezákonného obchodu s ním; posílením role Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), školením jaderných expertů a nahrazením vysoce obohaceného paliva pro reaktory či štěpných materiálů ve zdravotnictví materiálem méně obohaceným.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy navrhl vytvořit mezinárodněprávní mechanismus k postihu zemí, které umožňují nezákonné šíření a zneužití jaderných materiálů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám