Hlavní obsah

Stadión Maracana pod vodou, sesuvy půdy v Riu zabily až 200 lidí

Novinky, aš, Daily Telegraph, Herald Sun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janiero

Počet obětí záplavy a sesuvů půdy v Brazílii stoupl v noci na čtvrtek na 148. Může však dosáhnout až dvou set. Mohutný sesuv půdy ve městě Niteroi ležící poblíž Ria de Janiero smetl 45 domů. Z trosek bylo vytaženo dvacet přeživších a tři mrtví. Dalších 53 lidí je nezvěstných. Pod vodu je i známý stadión Maracana.

Článek

Niteroi, ležící naproti Riu na druhé straně zálivu, je sesuvy půdy postiženo nejvíce. Středeční sesuv půdy smetl a zavalil 45 domů. Záchranáři nasadili těžkou techniku, aby se dostali skrz bahno a trosky k přeživším.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Záchranáři po sesuvu půdy v brazilském městě Niteroi

„Slyšeli jsme ohromný hluk, a když jsme se otočili, vše se zřítilo,“ řekl obyvatel chudinské favely na svahu brazilské televizi Globo. Vrtulník této televize, který se snažil přinést záběry postiženého místa, byl odehnán, aby nerušil záchranáře, pokoušející se zachytit zvuky zavalených.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Auto v Niteroi zničené při sesuvu půdy

„Naším úkolem je nyní zachránit životy,“ řekl starosta Niteroi Jorge Sliveira a dodal: „Samozřejmě pak začneme likvidovat domy v ohrožených oblastech.“ Z trosek se podařilo vyprostit dvacet přeživších.

Rio i stadión Maracana pod vodou

V širším okolí Ria záplavy a sesuvy půdy připravily o střechu nad hlavou 1400 lidí, především z favel. Dalších 10 000 domů je ale ohroženo. Týká se do zejména domů na svazích, které obývají chudí.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Záchranáři zasahují po sesuvu půdy v brazilském městě Niteroi

Meteorologové přitom varují, že pršet má až do soboty, i když ve středu na chvíli déšť ustal a příkrov mraků se protrhal. Rio zažívá nejhorší záplavy za půlstoletí, úterní průtrž v Niteroi byla nejhorší za 48 let.  [celá zpráva]

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Uklízeč čistí šatnu hráčů na stadiónu Maracana, na zdi je vidět, kam až vystoupila voda

Úřady jsou kritizovány, že neměly pro podobný případ záchranný plán. Není ani kde ubytovat lidi, kteří ztratili střechu nad hlavu, protože mnohé školy a sportovní haly jsou pod vodou. Školy zůstávají už druhý den zavřené.

Zaplaven byl i slavný fotbalový stánek Maracana, kde se mají konat i zápasy fotbalového mistrovství v roce 2014. Na trávě byla voda, a na bariérách okolo hrací plochy jsou namotané kusy rostlin i smetí. Do výše metru byly zaplaveny i šatny hráčů.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Při odstraňování sesuvu půdy v Niteroi byla nasazena těžká technika.

Reklama

Výběr článků

Načítám