Hlavní obsah

Češi jsou kvůli odzbrojovací smlouvě rozdělený národ, píše americký tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Češi jsou kvůli smlouvě o jaderném odzbrojení, kterou mají podepsat v Praze prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv, rozděleným národem. V úterý to na svém webu píše list USA Today, který se zeptal na názor na novou smlouvu některých Čechů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Americký prezident Barack Obama při projevu, který přednesl 5. dubna na Hradčanském náměstí v Praze.

Článek

Češi totiž nejsou jednotní v názoru na to, zda jeho "usmiřovací dialog s bývalým okupantem (Česka) je nebezpečně naivním, nebo naopak chvályhodným krokem směrem ke globální bezpečnosti".

Pocity Čechů se často pojí se vzpomínkami na "Sověty inspirovaný komunistický režim", který se rozpadl v roce 1989, dodává list.

Cituje například Milana Paumera, bývalého člena protikomunistické odbojové skupiny kolem bratří Mašínů, který se bojí, že Obama ustupuje Rusům. "S Ruskem je potřeba říct: ´Děláme toto a pokud se vám to nelíbí, máte smůlu´," řekl osmasedmdesátiletý Paumer, který v roce 1953 utekl za dramatických okolností do západního Německa.

Češi, kteří v době komunistů neutrpěli šrámy, často tento názor nesdílejí, dodává USA Today.

 Obamovy kroky se můžou zdát "naivní"

"Nemám osobní negativní zkušenost s Ruskem," cituje list sedmadvacetiletého architekta Vítězslava Petra, který chválí Obamův vstřícný postoj vůči Rusku. "To je důležitější než předsudky z minulosti," dodává.

List také cituje sedmatřicetiletého organizátora kulturních akcí Davida Gajdečku, který sice vítá Obamovu pobídku k nastolení otevřenějších mezinárodních vztahů, ale některé jeho kroky v souvislosti s Ruskem nebo Íránem se mu zdají "naivní".

"Jsem rád, že Obama pomohl lidem uvěřit, že na světě může být líp," řekl Gajdečka. "Na druhé straně to vypadá, že je naivní. Jeho diplomatický postoj třeba Íráncům nebrání ve vývoji jaderných zbraní," dodává.

Gajdečka se také staví proti tomu, že Obama dal loni červenou projektu protiraketové obrany ve střední Evropě, s nímž přišel exprezident USA George Bush.

"Nebyl to nejlepší možný způsob," říká na adresu zastavení amerických plánů na zřízení raketového štítu v Česku a Polsku představitelka České republiky při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Veronika Kuchyňová Šmigolová. Podle ní nová odzbrojovací smlouva nic nového nepřinese.

Hlavní body nové jaderné strategie
1. zabránit šíření jaderných zbraní a nukleárnímu terorismu;
2. snížit roli amerických jaderných zbraní v národní bezpečnostní strategii;
3. zachovat strategický odstrašovací a stabilizační potenciál amerického jaderného arzenálu i po jeho redukci;
4. posílit regionální odstrašovací roli a ujistit spojence a partnery Spojených států o ochraně jejich bezpečnostních zájmů;
5. udržovat bezpečný, zajištěný a efektivní jaderný arzenál.
zdroj: Pentagon

Podle českého velvyslance ve Spojených státech Petra Koláře by se naopak první náznak oteplení ve vzájemných vztazích mohl objevit už na slavnostním obědě po podepsání smlouvy. "Jen díky tomu, že zmáčknete restartovací klávesu, neztratíte paměť. A kdo jiný by to mohl začít lépe řešit než sám Obama?" dodal.

Program prezidentů Ruska a USA Dmitrije Medveděva a Baracka Obamy při návštěvě Prahy:
Středa 7. dubna
- přílet ruského prezidenta Dmitrije Medveděva (asi 19:15, ruzyňské letiště)
- jednání prezidenta Václava Klause s Dmitrijem Medveděvem, tisková konference, večeře (20:00 Pražský hrad)
- z Pražského hradu zamíří ruský prezident do hotelu Four Seasons v centru u Vltavy, kde přenocuje
Čtvrtek 8. dubna
- přílet amerického prezidenta Baracka Obamy (asi 9:00, ruzyňské letiště)
- příjezd prezidentů USA a Ruska na Pražský hrad (asi 10:00, Barack Obama podle protokolu první)
- jednání Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva (asi 11:00, Pražský hrad)
- podpis smlouvy o omezení jaderných zbraní, tisková konference Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva po podpisu (12:00 - asi 13:00, Španělský sál Pražského hradu)
- slavnostní oběd za účasti desítek hostů, mimo jiné zástupců české vlády, parlamentu, diplomacie, ruské a americké strany (13:20 po tiskové konferenci, Rudolfova galerie Pražského hradu)
- odlet ruského prezidenta Dmitrije Medveděva (asi 15:00, ruzyňské letiště)
- setkání Baracka Obamy s představiteli 11 zemí střední a východní Evropy - Česka, Bulharska, Estonska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Maďarska,Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Za Česko Václav Klaus a Jan Fischer (19:00 - asi 21:00, rezidence amerického velvyslance v Bubenči)
- americký prezident přenocuje v Hotelu Hilton v centru u Vltavy
Pátek 9. dubna
- jednání Baracka Obamy s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Janem Fischerem (9:20; Pražský hrad)
- odlet amerického prezidenta Baracka Obamy (asi před 12:00, ruzyňské letiště)
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Do Prahy přijedou i Clintonová a Lavrov

Do Prahy spolu s prezidenty USA a Ruska, kteří zde podepíšou novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní START, přiletí i jejich ministři zahraničí –...

Výběr článků

Načítám