Hlavní obsah

Výbuch v americkém dole zabil 25 lidí, pátrání po nezvěstných přerušeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charleston
Aktualizováno

Na dvacet pět stoupl počet obětí pondělního výbuchu v uhelném dole Upper Big Branch v americkém státě Západní Virginie. Uvedla to důlní společnost Massey Energy. Pátrání po čtyřech nezvěstných bylo přerušeno, uvedla CNN. Zraněno bylo 21 lidí. Jde o největší důlní katastrofu v USA od roku 1984. K výbuchu v hlubinném dole v okrese Raleigh došlo ve 16:30 (21:30 SELČ) během střídání směn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v americkém dole zabil 25 lidíVideo: Reuters

 
Článek

U dolu v Whitesville zasahovalo dvacet sanitek a tři helikoptéry, které přepravovaly zraněné.

Záchranáři, kteří v podzemí po hornících pátrali, se přiblížili k bezpečnostním vzduchotěsným komorám, do kterých se mají havíři v případě nesnází uchýlit. Naděje však byly marné. Počet obětí vzrostl z 12 na 25.

Záchranné operace pod zemí byly přerušeny kvůli metanu

Přerušeno bylo i pátrání po čtyřech nezvěstných hornících kvůli vysoké koncentraci metanu a kysličníku uhelnatého. Do nebezpečí by se tak mohli dostat i záchranáři.

Vedení dolu proto plánuje vyvrtat boční šachtu do hloubky 360 metrů, která by důl odvětrávala. Nejprve je však potřeba najít vhodné místo a pomocí buldozerů je zplanýrovat.

„Situace je zoufalá, ale jedná se o záchrannou operaci a budeme v ní pokračovat, dokud nebude potvrzeno, že tito čtyři lidé nežijí. Tím míním, že se zázraky stávají,“ pravil Kevin Strickland z amerického úřadu pro důlní bezpečnost.

Foto: Reuters

Záchranáři u dolu v Západní Virgínii

Příčina výbuchu je zatím neznámá, CNN ale upozorňuje, že v podobných případech z posledních let došlo k explozím metanu.

Západovirginský guvernér Joe Manchin ale upozorňuje, že výbuchy metanu na jaře bývají vzácné, běžnější jsou v zimě při změnách barometrického tlaku.

Majitel dolu byl opakovaně pokutován

Příčina neštěstí je zatím nejasná. Agentura AP s odvoláním na bezpečnostní představitele poznamenala, že důlní provoz byl v minulosti pokutován kvůli špatné vzduchotechnice k zajištění odvodu vysoce vznětlivého metanu.

Za posledních deset let v dole při nehodách zahynuli nejméně tři lidé.

CNN upozorňuje, že důlní společnost Massey Energy, provozující 44 hlubinných a povrchových dolů v Západní Virginii, Kentucky, Virginii a Tennessee, se dlouhodobě potýkala s problémy ohledně bezpečnosti práce.

Musela zaplatit 2,5 miliónu dolarů za požár z roku 2006, při němž v dole Alma zahynuli dva horníci. V roce 2000 při sérii neštěstí v dolech společnosti zahynulo osm horníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám