Hlavní obsah

Doživotí za vraždu potratového lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wichita

Dvaapadesátiletý Američan Scott Roeder, který loni v květnu zastřelil lékaře provádějícího potraty i ve vyšším stupni těhotenství, byl ve čtvrtek odsouzen k trestu na horní hranici sazby. Dostal doživotí a podmínečně může být propuštěn až po 50 letech strávených ve vězení.

Foto: Reuters

Odsouzený vrah potratového lékaře Scott Roeder

Článek

Roeder zastřelil loni v květnu ve vstupní hale kostela ve městě Wichita v Kansasu šestasedmdesátiletého lékaře George Tillera. Vraždu plánoval. Čekal tam na něj už o týden dříve. [celá zpráva]

Roeder se přiznal. Hájil se tím, že je odpůrce interrupcí a že chtěl zabránit dalším potratům. Úřady s nimi nic nedělaly. Pro vraždu v kostele se rozhodl kvůli tomu, že na střeženou kliniku se nemohl dostat a Tiller jezdil v pancéřovaném automobilu.

Vinným z vraždy prvního stupně byl uznán už na konci ledna. Porota se na verdiktu dohodla za pouhých 37  minut. Muž vůbec nelitoval svého činu, bylo mu líto jen pozůstalých.

Podle svého bratra trpěl Roeder během života několikrát duševním onemocněním. Jeho bývalá manželka zase vypověděla, že se jim rodinný život rozpadl před více než deseti lety, když se Roeder stal silně věřícím a začal vyznávat zásadu "oko za oko". Nejprve protestoval proti daním a později se z něj stal zapřisáhlý odpůrce potratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám