Hlavní obsah

USA provádí jeden z největších vojenských přesunů od 2. světové války

– New York

Spojené státy v současnosti provádějí jeden z největších přesunů vojáků a vojenské techniky od konce druhé světové války. Souběžně totiž stahují vojáky z Iráku a přemisťují posily do Afghánistánu. Zároveň také z jedné země do druhé stěhují vojenský materiál.

Foto: Reuters

Britští vojáci v Afghánistánu

Článek

Jde o vybavení za několik miliard dolarů a podle amerických velitelů je přesun stejně obtížný a zásadní, jako to, co se odehrává na bojišti, uvedl deník The New York Times.

Kromě jednotek se tak přesouvají například zbraně, ubytovací zařízení, palivo či jídlo. Všechno se musí stihnout do konce srpna, dokdy chtějí Spojené státy z Iráku stáhnout podstatnou část svých vojáků. Armádní činitelé již proto začátek operace, jež začala minulý měsíc, po vzoru sledovaného amerického turnaje univerzitních basketbalových týmů pojmenovali "Březnové šílenství".

Kam se hrabe Hanibal

"Když se Hanibal snažil překonat Alpy, představovalo to neuvěřitelnou logistickou zátěž. Nebylo to ale nic ve srovnání s tím, s čím se potýkáme my," řekl newyorskému deníku generálporučík William Webster. Američané mají celkem v Iráku kolem 3,1 miliónu kusů zařízení, od tanků po kávovary. Dvě třetiny těchto věcí budou stěhovat.

Zařízení se do Afghánistánu po zemi přesouvá buď severní cestou přes Turecko, Gruzii, Ázerbájdžán odtud přes Kaspické moře do Kazachstánu a následně Uzbekistánu, anebo jižní cestou po moři do Pákistánu, kde Američané musejí překonat Chajbarský průsmyk. Vojáci to přirovnávají k protlačení basketbalového míče úzkou trubkou. V Pákistánu jsou také americké konvoje častým terčem povstalců. Armáda je proto vybavuje zařízeními pro sledování polohy.

Do srpna zbývá málo času

Vzduchem Američané do Afghánistánu přesouvají jenom zbraně, všechno ostatní se ale přemisťuje buď po zemi, anebo po moři. Vojenští velitelé se přitom nejvíce obávají toho, že zásoby a zařízení do země nedorazí současně s jednotkami. Jejich největším nepřítelem je prý krátká doba mezi současností a srpnem, což je termín, který hraje v plánech pro obě války odlišnou roli.

Americký prezident Barack Obama na začátku loňského roku rozhodl o snížení počtu amerických sil na 50 000 ze současných asi 97 000 do konce letošního srpna. Všichni vojáci Spojených států by zemi měli opustit do konce roku 2011. Ke konci roku 2009 pak oznámil, že chce zvýšit počet Američanů bojujících v Afghánistánu. Do konce srpna by se tam počet amerických vojáků měl zvýšit o 30 000 na zhruba 100 000 vojáků. Zatím jich dorazilo jen kolem 6000.

Reklama

Výběr článků

Načítám