Hlavní obsah

Odpůrce potratů byl uznám vinným z vraždy lékaře z potratové kliniky

Wichita

Nejméně 25 let stráví ve vězení americký bojovník proti potratům Scott Roeder, který v kostele zabil lékaře Georga Tillera, jenž tyto výkony prováděl. O délce trestu rozhodne soud ve čtvrtek. Jednapadesátiletý Roeder může dostat i doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Porota v Kansasu už dříve uznala Roedera vinným z vraždy prvního stupně během pouhých 37 minut.

Roeder svůj čin nepopíral a nevyjádřil ani žádnou lítost. Lékaře střelil do hlavy ve vstupní hale wichitského kostela před nedělní bohoslužbou.

Hájil se tím, že zabíjel, aby uchránil životy nenarozených dětí. Podle něj se právní cestou nedařilo zabránit potratům ve vysokém stupni těhotenství na klinice, kde Tiller pracoval.„Nic se nedělo, právní proces vyzněl do ztracena, tyto děti umíraly každý den. Cítil jsem, že pokud někdo něco neudělá, on v tom bude pokračovat.“

Roeder před soudem uvedl, že se rozhodl útočit v kostele, protože to byla ta nejlepší příležitost. Podle něj Tiller jezdil v pancéřovaném automobilu a jeho klinika byla jako pevnost.

Podle verdiktu soudu byla vražda naplánovaná. Roeder nejednal v afektu. Původně chtěl zabít Tillera už 24. května, když ale Tiller nepřišel na bohoslužbu, počkal si na něj v chrámu páně o týden později.

Reklama

Výběr článků

Načítám