Hlavní obsah

Vojáka propustili po 12 letech věznění v džungli

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Povstalci z kolumbijské levicové organizace FARC v úterý propustili na svobodu vojáka Pabla Emília Moncayu. Muž byl unesen ve svých dvaceti a povstalci ho v džungli věznili dvanáct let.

Článek

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) vojáka předaly Červenému kříži v odlehlém koutě džungle na jihu země. Vrtulník ho dopravil do města Florencia k rodině. „Mé srdce bije rychlostí tisíc kilometrů za hodinu,“ řekl jeho otec Gustavo Moncayo, který na synovo zajetí upozorňoval i pěší kampaní napříč Kolumbií, při níž měl spoutané ruce, či setkáními s politiky a papežem.

Moncaya se ocitl v zajetí povstalců poté, co jednotky FARC před 4484 dny přepadly a ovládly horskou vojenskou základnu, na níž sloužil. Většinu jeho kolegů, s nimiž se ocitl v zajetí, povstalci propustili v roce 2001. Po Moncayově propuštění zůstává z jednotky v zajetí už jen 33letý seržant.

FARC v uplynulých dvou letech ztratily svůj dosavadní vliv, když přišly o několik svých velitelů a propustily množství důležitých zajatců. Jiného vojáka, kterého unesly loni, propustily v neděli.

Povstalecká organizace FARC
byla založena v roce 1964 jako vojenské křídlo Kolumbijské komunistické strany. V čele organizace stojí sedmičlenný sekretariát vedený sedmdesátníkem Manuelem Marulandou zvaným též Tirofijo.
V únoru 2002 bylo vyjednávání o míru přerušeno poté, co FARC přepadly letadlo a unesly kolumbijského senátora z jeho paluby.
Organizace má ve zbrani zhruba 9 až 12 000 bojovníků a několika tisíc stoupenců převážně ve venkovských oblastech.
FARC jsou angažovány v obchodu s narkotiky na všech úrovních - pěstování, výroba, distribuce.
Aktivity FARC nejsou omezeny jen na Kolumbii: vydírání a únosy provedly také ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru

Reklama

Výběr článků

Načítám