Hlavní obsah

Zmizelý íránský jaderný vědec je v USA a pracuje pro CIA

Novinky, rei
Washington

Špičkový íránský jaderný vědec Šahram Amírí, který loni v červnu zmizel při pouti do Mekky, je ve Spojených státech a pracuje pro CIA. Ve středu to uvedla televizní stanice ABC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Televize se odkazuje na zdroje, které mají k dispozici hlášení tajných služeb. Ta označila zmizení Amírího za operaci v rámci špionážního programu s cílem narušit rozvoj jaderných technologií v Íránu. CIA se k tomu odmítla vyjádřit.

Třicátník Amírí zmizel podle íránské vlády loni v červnu, tři dny po příjezdu do Saúdské Arábie. Pracoval na teheránské univerzitě, která je podle agentury AP těsně napojena na íránské Revoluční gardy. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí už loni obvinil z únosu vědce Spojené státy. Spekulovalo se také o tom, že právě Amírí vloni vyzradil informace o tajně budované továrně na obohacování uranu poblíž íránského Komu.

Podle ABC bylo Amírího zmizení naplánováno dlouho dopředu. CIA ho údajně kontaktovala v Íránu přes prostředníka. Jeden bývalý pracovník americké tajné služby stanici řekl, že CIA se snažila získat na svou stranu íránské vědce od konce 90. let. Kontakt navazovala přes jejich příbuzné žijící v USA.

Není jasné, jak významnou posilou pro další operace CIA Amírí je. „Záleží to na tom, jak moc o rozvětveném jaderném programu věděl. Odchod jednoho vědce program nenaruší,“ poznamenal bývalý prezidentský poradce pro terorismus Richard Clarke.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám