Hlavní obsah

Nizozemci nezabránili masakru ve Srebrenici, protože to byli gayové, tvrdil generál

Novinky,
Washington

Americký penzionovaný generál John Sheenan se omluvil za své výroky, které pronesl v souvislosti s masakrem v bosenské Srebrenici v roce 1995, kde bylo povražděno 8000 Bosňáků. V Senátu řekl, že nizozemští vojáci OSN tehdy selhali a tragédii nezabránili proto, že to byli homosexuálové.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Capitolu

Článek

Ve Srebrenici bylo v roce 1995 jednotkami bosenských Srbů povražděno 8000 obyvatel, především Bosňáků. Masakru nedokázali zabránit nizozemští vojáci OSN. Podle Sheenana to bylo kvůli problémům s gayi v nizozemských jednotkách. Za toto tvrzení se v úterý večer omluvil, uvedla BBC.

Sheenan při nedávném slyšení v americkém Senátu, kde se probírala možnost umožnit gayům službu v armádě, řekl, že evropské armády oslabilo to, že v nich mohou sloužit homosexuálové. Při té příležitosti citoval bývalého nizozemského generála Henka van de Breemena, jenž měl říci, že jedním z problémů ve Srebrenici bylo to, že v armádě byli homosexuálové.

To vyvolalo velký poprask v Nizozemsku. Breemenovi proto Sheehan v úterý poslal e-mail. Omluvil se v něm, že při vzpomínání na patnáct let staré diskuse nebyl přesný.

Za masakr ve Srebrenici se v úterý poprvé ve zvláštní rezoluci omluvil také srbský parlament. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Srbové se omluvili za masakr ve Srebrenici

Srbský parlament v úterý schválil klíčovou rezoluci, která nabízí omluvu za masakr ve Srebrenici z roku 1995. Tam bylo za války v Bosně povražděno 8000...

Výběr článků

Načítám