Hlavní obsah

Geniálního sériového vraha odsoudili během třiceti let už potřetí k trestu smrti

Novinky, Alex Švamberk
Los Angelses

K trestu smrti byl v úterý v Kalifornii odsouzen 66letý sériový vrah Rodney Alcala. V únoru byl uznán vinným z vražd čtyř žen a dvanáctiletého dítěte, které spáchal mezi listopadem 1977 a červnem 1979 v širším okolí Los Angeles. Porota doporučila, aby dostal absolutní trest, uvedla CNN

Článek

Byl znám jako "vrah z rande naslepo", protože v sedmdesátých letech se tento student filmu účastnil soutěže Dating Game.

Alcala byl za své činy odsouzen k trestu smrti už potřetí během tří desetiletí. Dvakrát byl souzen a odsouzen v osmdesátých letech za únos a vraždu dvanáctileté studentky baletu Robin Samsoeové. Unesl ji 20 června 1979, když jela na kole v Huntington Beach. Dívka už nikdy nebyla spatřena živá.

Poprava však vykonána nebyla, rozsudky byly změněny při odvolání.

Třetí soud se ale týkal navíc vražd čtyř žen z let 1977 až 1979. Sexuálně je napadl, mučil a uškrtil. Jeho vinu prokázala analýzy vzorků DNA. Podrobnosti přinesl místní deník Orange County Register na svém webu.

Vrah se hájil sám 

Alcala, jehož inteligenční kvocient je na hranici geniality, doplatil na to, že se navzdory radám, aby si pořídil obhájce, rozhodl hájit sám. Soustředil se na znovuotevřený případ Samsoeové a pominul usvědčující důkazy v případě vražd čtyř žen ve věku 18 až 32 let a dvanáctiletého dítěte.

Dvanáctičlenná porota tvořená sedmi muži a pěti ženami přiznala, že měla problémy ho odsoudit ve všech bodech, tedy za pět vražd provázených sexuálními útoky a mučením.

Je však možné, že Alcala spáchal více vražd. Detektivové v jeho pronajatém skladu našli stovky obrázků mladých žen, které pořídil před svým zatčením v červenci 1979 v souvislosti s případem Samsoeové. Zjišťují, zda na nich nejsou nějaké zmizelé osoby nebo oběti vražd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám