Hlavní obsah

Papež o tom celou dobu věděl, tvrdí oběť zneužívání knězem

Novinky, rei
Milwaukee

Jeden z až dvou stovek mužů, které jako chlapce zneužíval duchovní na prestižní škole pro neslyšící v americkém státě Wisconsin, ve čtvrtek promluvil o svém trápení. Dnes 61letý Arthur Budzinski na tiskové konferenci s pomocí své dcery uvedl, že současný papež o zneužívání věděl a nezakročil.

Článek

„Celou dobu o tom věděl, takže to (nynější nařčení v deníku New York Times - pozn. red.) pro něj není nic nového. Věděl to celou dobu,“ uvedl. Duchovní Lawrence Murphy ho poprvé zneužil v jeho dvanácti letech. „Oznámil to spoustě lidí, i policii v Milwaukee, a nikdo mu ani jeho spolužákům a přátelům nepomohl,“ překládala jeho dcera Gigi.

Když se v roce 1974 spolu se dvěma kamarády setkal s arcibiskupem Williamem Cousinsem, byli u toho přítomni i dva zástupci Vatikánu. „Arcibiskup Cousins jim nevěřil a křičel na ně. Odešli odtamtud, protože se nedočkali spravedlnosti, kterou od arcibiskupa Milwaukee očekávali,“ doplnila dcera.

„Otec byl velmi plachý, jeho sebevědomí bylo velmi nízké, byl zakřiknutý a styděl se. Myslím, že by za to měl být někdo potrestán. Okradli ho o nevinnost, dětství... a vůbec o všechno. Teď je mu 61 let a pořád se s tím potýká,“ doplnila Budzinskeho dcera. Budzinski opouštěl tiskovou konferenci s pláčem.

Foto: Allen Fredrickson, Reuters

Arthur Budzinski

Stíhání mohl zastavit Ratzinger

List The New York Times (NYT) ve čtvrtek informoval, že papež Benedikt XVI., tehdy ještě kardinál Joseph Ratzinger, možná stíhání pedofilní kněze zastavil. Duchovní Murphy pracoval ve škole pro neslyšící v letech 1950-74. Podle deníku zneužil až 200 chlapců.

List získal od právníků zastupujících pět postižených písemné doklady dokumentující komunikaci s Kongregací pro nauku víry, v jejímž čele stál v inkriminované době právě budoucí papež.

Bývalý arcibiskup v Milwaukee Rembert Weakland mu v roce 1996 poslal dva dopisy o Murphyho případu, ale nedočkal se odpovědi. Po osmi měsících obdržel od druhého muže v hierarchii kongregace, kardinála Tarcisia Bertoneho, pokyn, aby zahájil utajený církevní proces, který by Murphyho zbavil kněžského úřadu.

Kardinál Bertone ale později proces zastavil, když Murphy poslal Ratzingerovi dopis, v němž proti procesu protestoval. Argumentoval tím, že proces je nepatřičný, protože se již kál ze svých skutků, jeho zdraví není pevné a věc je promlčená. Otec Murphy zůstal až do své smrti v roce 1998 knězem. I poté, co v roce 1974 odešel ze školy, byl přesunut do jiné diecéze, dál pracoval s dětmi, mimo jiné působil v centru pro mladistvé delikventy.

Budzinski dříve uvedl, že otec Murphy „byl tak přátelský, hodný a měl pochopení“. Sám si uvědomoval, že kněz dělal něco špatného, ale vnitřně tomu nemohl uvěřit. Vatikán nařčení vůči papeži odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám