Hlavní obsah

Venezuela je bez elektřiny, Chávez prodloužil Velikonoce

Novinky, rei
Caracas

Prezident Hugo Chávez prodloužil Venezuelanům o tři dny velikonoční svátky. Země je bez elektřiny a její hlava chce prostřednictvím opatření omezit její spotřebu.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Lidé kvůli energetické krizi zůstanou doma celý týden: k Zelenému čtvrtku a Velkému pátku jim Chávez přidal volno až do středy.

Proti opatření protestovali zástupci průmyslu. Nejenže podle nich sníží výrobu, ale zasahuje i do termínů pro odevzdání daňových přiznání. Navíc prý o žádném velkém ušetření energie nemůže být řeč.

Viceprezident Elías Jaua uvedl, že opatření o omezení spotřeby elektřiny se nedotkne výrobců potravin, restaurací, hotelů, bank a zdravotnických středisek. Britský list The Guardian napsal, že spousta Venezuelanů si na Velikonoce beztak bere týden volno a odjíždí si odpočinout na karibské pobřeží.

Energetickou krizi podle Cháveze zavinilo sucho, které snížilo hladinu v hlavní vodní elektrárně v zemi. Kritici tvrdí, že vláda v posledních deseti letech zanedbávala modernizaci sítě, která nestačí uspokojit rostoucí poptávku a spotřebu. Chávez zavedl proti krizi množství opatření včetně omezení hodin pro veřejnost na úřadech.

Reklama

Výběr článků

Načítám