Hlavní obsah

Popravu zastavili hodinu před exekucí, odsouzený už jedl poslední večeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Nejvyšší soud zastavil pouhou hodinu před vykonáním popravu 47letého Henryho „Hanka“ Skinnera, odsouzeného v roce 1995 za vraždu své přítelkyně a jejích dvou synů, informovala CNN. Soud umožní, aby se v případu vraždy z Nového roku 1993 použily testy DNA, které při vyšetřování uplatněny nebyly. O odložení popravy žádal i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, píše BBC.

Foto: Dave Einsel, Reuters

Manželka odsouzeného Skinnera Sandrine Ageorgesová se raduje z odkladu popravy.

Článek

Skinner se o odložení popravy dozvěděl v Huntsville pouhou hodinu před exekucí. Právě pořádal své poslední jídlo, uvedla mluvčí texaských nápravných zařízení Michelle Lyonsová.

Podle ní byly na Skinnerovi vidět překvapení a úleva. „Připravil jsem svou mysl na to, že zemřu,“ uvedl odsouzenec podle Lyonsové a dodal. „Cítím se, jako bych dneska vyhrál, jsem dychtivý podrobit se testu DNA, abych mohl prokázat svou nevinnu a dostat se z pekla tady.“

Skinnerův advokát Robert Owen vidí v odložení popravy významný krok: „Navozuje to dojem, že soud věří, že jsou tu důležité aspekty, které vyžadují bližší prozkoumání.“

O nejasnostech ve Skinnerově případu je přesvědčeno mnoho lidí. Texaský guvernér Rick Perry dostal přes 8000 dopisů, které žádaly o zastavení popravy. O odklad žádali i dva senátoři z texaského senátu, jeden republikánský a jeden demokratický.

K žádosti se připojil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Skinner si ve vězení vzal v roce francouzskou bojovnici proti trestu smrti Sandrine Ageorgesovou, která pořádala i demonstraci před americkým velvyslanectvím v Paříži. Psali si od roku 1996 a od roku 2000 ho opakovaně navštívila. Proto se v případu angažoval i Nicolas Sarkozy.

Brutální vraždy provedené s neobyčejnou silou

Celý případ je komplikovaný a nejasný. Za nehty zabité Twily Busbyové byly nalezeny kousky kůže a v jejích rukou chomáč vlasů. Skinner ale nikdy nepopíral, že by byl v jejím domě s jejími dvěma syny, dvaadvacetiletým Elwinem Calerem a dvacetiletým Randym. Tvrdil ale, že nebyl ničeho schopen, protože byl opilý a požil větší množství kodeinu.

Když Skinner z jejího domu odešel, řekl jedné známé, že asi Busbyovou ukopal k smrti. Ještě když ho policisté zadrželi, byl navíc celý od krve. Skinner ovšem měl pořezanou ruku.

Busbyová ale nebyla ukopaná, ale uškrcena s takovou silou, že jí byl rozdrcen hrtan. Navíc byla čtrnáctkrát udeřena sekyrou nebo sekáčkem tak silně, že kusy její neobvykle silné lebky byly vtlačeny do mozku. Takto brutálního útoku byl podle expertů schopen jen člověk, který zvládal plně koordinovat své pohyby. Experti přitom potvrdili, že Skinner byl příliš opilý a měl v krvi opiát.

Poblíž napadené matky přitom byl její dvoumetrový syn Elwin, který vážil přes 110 kilo. Elwin byl také zabit, vrah navíc musel být schopen přehodit zbraň, protože ho ubodal. Nakonec byl ubodán i jeho bratr Randy Busby, který byl vedle v ložnici.

Vraždit mohl strýc

Podle obhajoby mohl být vrahem strýc Twily Busbyové Robert Donnell, který je již na pravdě boží. Na silvestrovské párty ji obtěžoval, sledoval, měl na ni hrubé, ryze sexuální poznámky. Navíc večírek opustil v době, kdy Busbyovou kamarád odvezl domů.

Donnell byl horkokrevný a dopustil se už dříve sexuálního násilí, obtěžoval dívku a vrhl se na těhotnou, kterou chytil za krk. V autě míval nůž.

Reklama

Výběr článků

Načítám