Hlavní obsah

Papež jako kardinál tutlal případ zneužívání hluchých dětí

Novinky, Alex Švamberk
New York

Sexuální skandály se zneužíváním dětí otřásají v posledních měsících katolickou církví. Poslední odhalený se dotýká samotného papeže Benedikta XVI. Ještě jako kardinál nereagoval na informaci o zneužívání hluchých dětí v americké škole a podle listu The New York Times je možné, že stíhání pedofilního kněze dokonce zastavil.

Foto: Profimedia.cz

Papež Benedikt XVI ještě jako kardinál Joseph Ratzinger - P

Článek

List získal od právníků zastupujících pět postižených písemné doklady dokumentující komunikaci s Kongregací pro nauku víry, v jejímž čele stál v inkriminované době právě budoucí papež Benedikt XVI, tehdy ještě kardinál Joseph Ratzinger .

Případ se týká duchovního Lawrence Murphyho, který v letech 1950-74 pracoval v prestižní škole pro neslyšící děti ve Wisconsinu, kde mohl zneužít až 200 chlapců.

Bývalý arcibiskup v Milwaukee Rembert Weakland poslal v roce 1996 kardinálu Ratzingerovi, jako tehdejšímu šéfovi Kongregace pro nauku víry, dva dopisy o Murphyho případu, ale nedočkal se odpovědi. Po osmi měsících obdržel od druhého muže v hierarchii kongregace, kardinála Tarcisia Bertoneho, pokyn, aby zahájil utajený církevní proces, který by Murphyho zbavil kněžského úřadu.

Kněz žádal, aby mu Ratzinger pomohl a proces zastavil

Kardinál Bertone proces zastavil, když Murphy poslal Ratzingerovi dopis, v němž proti procesu protestoval. Argumentoval tím, že proces je nepatřičný, protože se již kál ze svých skutků, jeho zdraví není pevné a věc je promlčená.

„Jednoduše chci žít mimo tu dobu, kdy jsem odložil důstojnost svého kněžství,“ napsal Murphy kardinálu Ratzingerovi a dodal: „Žádám vás o pomoc v tomto smyslu.“

Otec Murphy zůstal až do své smrti v roce 1998 knězem. I poté, co v roce 1974 odešel ze školy, byl přesunut do jiné diecéze, dál pracoval s dětmi, mimo jiné působil v centru pro mladistvé delikventy.

Vatikán označil případ za tragický

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi označil tento případ za tragický. Fakt že nebyl otec Murphy zbaven kněžství vysvětlil tím, že „kanonické právo nepředjímá automaticky tresty“. Zmínil, že k rozhodnutí vedl špatný zdravotní stav otce Murphyho, a to, že se neobjevila další obvinění v tomto případě.

Lombardi podtrhl, že ani kanonické právo ani normy Vatikánu z roku 1962, které instruují biskupy, aby vedli uvnitř církve v tajnosti vyšetřování a soudy, nebrání tomu, aby se případy zneužívání dětí předaly civilním úřadům.

Arcibiskup Weakland později o případu informoval svého nástupce arcibiskupa Tima Dolana a ten jej předal na newyorské arcibiskupství.

Výpověď zneužitého

Listiny, které má The New York Times k dispozici, neobsahují případnou Ratzingerovu odpověď.

Web Lez Get Real uvádí i výpověď jednoho ze zneužitých Arthura Budzinského, kterého otec Murphy začal zneužívat v šedesátých letech, když mu bylo 12. Budzinski uvádí, že otec Murphy „byl tak přátelský, hodný a měl pochopení“. „Sám si uvědomoval, že kněz dělal, něco špatného, ale vnitřně tomu nemohl uvěřit.

Reklama

Související články

Bratr papeže přiznal, že fackoval sboristy

Bratr papeže Benedikta XVI. Georg Ratzinger přiznal, že fackoval sboristy, když vedl sbor Řezenští chrámoví vrabci. Nikoho však nijak zvlášť brutálně nezbil,...

Výběr článků

Načítám