Hlavní obsah

Deset amerických států napadne Obamovu reformu u soudu

– Washington
Novinky,

Deset států USA se chystá napadnout u amerického Ústavního soudu reformu zdravotnictví, kterou v pondělí schválila Sněmovna reprezentantů. Uvedl to floridský ministr spravedlnosti Bill McCollum. Podle něj je zákon v rozporu s ústavou, uvádí CNN.

Článek

K Floridě se podle McColluma přidají ještě Alabama, Nebraska, Pensylvánie, obě Dakoty, Texas, Utah, Washington a Jižní Karolína. Ve všech těchto státech je ministrem spravedlnosti republikán. O žalobě uvažuje i Virginie, ale zatím není jasné, zda nepovede vlastní proces.

Podle McColluma nebude proces politický, ale bude se týkat čistě práva. Napadnout míní především fakt, že je po obyvatelích požadováno, aby měli zdravotní pojištění a že na ně budou nuceny jednotlivé státy unie přispívat.

„Je to daň nebo pokuta za samotný život a to je neústavní,“ uvedl McCollum a dodal. „Žádné ustanovení Ústavy USA nedává Kongresu moc toto udělat.“

Skutečnost, že reforma zdravotnictví bude nutit jednotlivé státy unie utrácet peníze, které nemají, je podle něj v rozporu s desátým dodatkem Ústavy. Podle něj není žádný způsob, jak vyplnit ustanovení zákona a současně zajišťovat vzdělání, péči o opuštěné děti a provozování věznic.

Očekává se, že v úterý schválí zákon Senát a pak je podepíše prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám