Hlavní obsah

Dívce, která píše 100 SMS denně, hrozí operace rukou

Šestnáctiletá Američanka Annie Levitzová ztratila cit v obou rukou a podle lékařů je důvodem syndrom karpálního tunelu, způsobený téměř neustálým psaním SMS zpráv na mobilním telefonu. Toto postižení, při kterém dochází ke zúžení středního nervu v zápěstí, nastává většinou při častém používání počítačové myši či klávesnice. V pátek o tom informoval server Abcnews.com.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Levitzová denně odeslala v průměru asi stovku zpráv a na mobilu psala oběma rukama. Protože je v současnosti neschopná udržet v prstech drobné předměty, na obou zápěstích má fixační ortézy, v nemocnici dostává injekce a hrozí jí dokonce operace.

Dívka od doby, kdy u ní lékaři syndrom zjistili, psaní SMS zpráv částečně omezila. Na 50 denně. „Vím, že to nestačí, ale snažím se. Navíc to nejsou ani zvlášť zajímavé vzkazy. Většinou je to něco jako ‚Hej, tak co?‘,“ řekla Levitzová. V současnosti přemýšlí, že si pořídí iPhone, protože dotykový displej by jí měl psaní textovek údajně ulehčit.

Teenager odešle v průměru 3146 zpráv měsíčně

Když v rukou ztratila cit, polekala se. „Najednou jsem přestávala ruce cítit a ony úplně ochably. Brala jsem do nich nádobí a ono padalo na zem,“ popsala vývoj syndromu dívka. Bolest v rukou a hrozba operace ji však její vášně nezbavily. Stále odešle v průměru 2000 zpráv měsíčně.

Její matka přiznala, že dívce mobilní telefon nemůže odebrat jednoduše proto, že by ji tak připravila o „veškerý společenský život“. „Jistě že jsem o tom uvažovala, ale když máte doma náctilé, tak to tak prostě nefunguje,“ posteskla si.

Podle lékařů není diagnóza syndromu karpálního tunelu od častého užívání mobilního telefonu nebo počítačových periférií u mladých lidí častá, zároveň však není ojedinělá. Podle lednového průzkumu americké agentury Nielsen odešle průměrný teenager 3146 SMS zpráv měsíčně. V tomto srovnání je Annie Levitzová ještě pod průměrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám