Hlavní obsah

Virginský vrah, který se vysmíval žalobci, si vybral elektrické křeslo

Novinky,
Washington

Ve čtvrtek byl ve Virginii popraven vrah šestnáctileté dívky Paul Warner Powell. Sám požádal, aby byl popraven na elektrickém křesle a ne smrtící injekcí, které se běžně v tomto státě unie užívá. Mluvčí věznice v Jarrattu jej prohlásil za mrtvého v 21:09 místního času, uvedla CNN. Před smrtí nepronesl poslední slova.

Článek

Powell byl odsouzen k nejvyššímu trestu za to, že v roce 1999 zabil šestnáctiletou Stacii Reedovou a její čtrnáctiletou sestru znásilnil. Napadl je v jejich domě v Manassasu.

Zločin tehdy šokoval lidi žijící v okolí Washingtonu. Powell se navíc přiznal k tomu, že je rasista.

Hádám, že jsem tyto události opomenul zmínit, když jsem byl vyslýchán. Cha cha! Nenávidíte se, že jste tak pitomí a zachránili mě?
odsouzený Warner Powell

Powell původně nebyl odsouzen k trestu smrti, protože se nedostávalo dost důkazů pro vraždu. Dostal jen dlouholeté vězení.

Zlomyslnost se vrahovi nevyplatila

Powell, který si myslel, že už absolutnímu trestu unikl, pak napsal z vězení výsměšný dopis prokurátorovi Paulu Ebertovi. V tom popsal všechny detaily svého činu.

List začínal slovy: „Od té doby, co jsem byl obviněn z vraždy prvního stupně a Virginský nejvyšší soud rozhodl, že nemohu být znovu odsouzen za tutéž vraždu k trestu smrti,  jsem dospěl k závěru, že bych vám mohl řící zbytek toho, co se stalo 29. ledna 1999, abych vám ukázal, jak jste všichni hloupí.“

Uvedl, že přišel do domu Reedových, aby se setkal se Stacií, protože si dala rande s černochem, což Powellovi vadilo. Přitlačil, vyhrožoval jí znásilněním a když se bránila, bodl ji do srdce. Poté co se zkroutila, jí dupnul na krk. V dopise popis komentoval slovy: „Hádám, že jsem tyto události opomenul zmínit, když jsem byl vyslýchán. Cha cha! Nenávidíte se, že jste tak pitomí a zachránili mě?“

Čekal na mladší sestru

Powell také napsal, že po vraždě zůstal v domě, pil ledový čaj, který si vzal z ledničky, dal si cigaretu. Čekal, až se vrátí mladší sestra oběti, kterou pak napadl, znásilnil a nechal by ji umřít. Utrpěná zranění však dívka přežila.

Powell pak byl v dalším procesu v roce 2001 usvědčen z vraždy a dostal trest smrti.

Popraven byl Powell poté, co mu byla zamítnuta stížnost, že byl za týž čin souzen dvakrát a co mu byla odmítnuta milost. Prokurátor Ebert po řekl: "Jsem rád, že je to poslední kapitola v tomto případu s dlouhou historií. Přeživší - Staciina matka a sestra byly - velmi traumatizovány odkladem po odkladu. Doufám, že nyní se po všech těch letech dočkají klidu."

Reklama

Výběr článků

Načítám