Hlavní obsah

Pacientům ucpával zubní kanálky kancelářskými sponkami

Fall River

Stomatolog z Fall River v USA čelí obvinění, že při své práci nahrazoval zdravotnický materiál, čímž způsobil svým pacientům nemalé potíže. Například zubní kanálky čistil s pomocí kancelářských sponek, které nechával pak i pod plombou.

Článek

Při čištění kanálků je podle odborníků důležitá hygiena a desinfekce. Stomatologové proto mají pečlivě zjišťovat velikost kanálků, které následně čistí s pomocí tenkých nástrojů ze slitiny niklu a titanu a s použitím roztoků. Zub pak naplní a zaplombují.

Obviněný zubař Michael Clair svým postupem a použitím náhražek zanesl pacientům do otevřených zubů infekci a způsobil jim tak následné komplikace spojené s velkou bolestí. Jeden z postižených, dvacetiletý Joshua Almeida, v televizním pořadu Eyewitness News prohlásil, že ještě více než zuby ho nakonec bolelo zjištění, co měl vlastně v zubu.

"Byl jsem v šoku, když jsem se dozvěděl, že jsem měl v puse kancelářskou sponku," řekl Almeida. Zuby ho pobolívají stále a dosud má jeden zub, kde je uvnitř zaplombovaná sponka.

Motivem obviněného lékaře byly peníze.  A nebylo jich málo - za dobu, co šidil své pacienty si podle nejvyššího návladního ve státě Massachusetts přišel na 130 000 dolarů (téměř 2,5 miliónu Kč). Zisky mu plynuly nejen z podobných náhražek, ale i z falešných výkazů o úkonech a z předepisování nelegálních léčiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám