Hlavní obsah

Bushův poradce: jsem pyšný na to, že waterboarding pomohl zlomit teroristy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní politický poradce bývalého amerického prezidenta George W. Bushe v rozhovoru pro britskou stanici BBC hájil kontroverzní vyšetřovací techniky, které Bushův nástupce Barack Obama zakázal. Rove řekl, že je na metody, které kritikové označují za mučení, pyšný.

Článek

„Jsem pyšný, že jsme využili technik, které zlomily vůli teroristů a poskytly nám cenné informace, jež nám umožnily překazit plány leteckých útoků na Londýn a jeho letiště Heathrow, plány odpálit letadlo nad Pacifikem, narazit s letounem do nejvyšší budovy v Los Angeles a tak dále. Ano, jsem hrdý na to, že jsme zajistili bezpečnější svět,“ řekl Rove s tím, že postupy byly v souladu s americkým i mezinárodním právem.

Pravá ruka exprezidenta Bushe dodala, že si nemyslí, že by simulované topení, tzv. waterboarding, bylo mučením. Waterboarding, při němž vězni připoutanému k nakloněné ploše se zavázanýma očima lili vyšetřovatelé na obličej litry vody, zakázal po svém nástupu do funkce nynější prezident Barack Obama. Bush ho povolil v srpnu 2002.

Šéf CIA Michael Hayden předloni v Kongresu řekl, že metoda byla použita pouze na třech předních představitelích teroristické sítě Al-Káida včetně údajného strůjce útoků na USA v září 2001 Chálida Šajcha Muhammada. Rove to potvrdil a dodal, že waterboarding postupovali rutinně v rámci výcviku američtí vojáci.

Rove rovněž nedávno vydal knihu vzpomínek. Mimo jiné v ní tvrdí, že kdyby Bush věděl, že tehdejší irácký prezident Saddám Husajn nedisponuje zbraněmi hromadného ničení, k invazi do Iráku by nedal souhlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám