Hlavní obsah

New York vyplatí náhrady za prach po pádu dvojčat WTC

Novinky, rei
New York

Newyorská radnice odsouhlasila vyplacení kompenzací záchranářům a pracovníkům, kteří pomáhali odklízet trosky zřícených budov Světového obchodního centra po teroristických útocích 11. září 2001. Město uvolní částku 657,5 miliónu dolarů (zhruba 12 miliard korun).

Článek

Peníze má dostat více než 10 000 lidí, kteří si u soudu stěžují, že onemocněli poté, co se nadýchali prachu ze zřícených mrakodrapů. Nejméně 95 procent návrhů musí radnice teprve schválit a rozhodčí zvolený právníky, zabývajícími se případem, posoudí oprávněnost jejich nároku, upozornila stanice BBC.

New York peníze vydá z téměř miliardového fondu pojištění, uvedla společnost World Trade Center Captive Insurance Co. Starosta New Yorku Michael Bloomberg o rozhodnutí řekl, že je spravedlivým a rozumným řešením vzhledem ke složitým okolnostem. Někteří lidé zřejmě dostanou tisíce, jiní jen pár dolarů. Někteří ale u soudu nárokují přes milión.

Záchranáři strávili mezi troskami budov po útocích týdny v prašném prostředí. Málokdo z nich byl pro práci v něm pojištěn. Vláda tedy zřídila zvláštní pojišťovnu, která se stížnostmi lidí, kteří se zranili anebo onemocněli, zabývala.

Počátkem roku 2008 evidovaly soudy téměř 10 000 nároků na náhrady, na vyplacení kompenzací ale došlo pouze v šesti případech. Obhájci většinou argumentují, že město pracovníkům nedodalo respirátory a další zařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám